Investeringsreuzen staan klaar met 1.500 miljard dollar cash

Grote investeringsgroepen als Blackstone, KKR of Carlyle bezitten samen een oorlogskas van 1.500 miljard dollar, een record. Dat maakt het best mogelijk dat we in 2020 een heleboel grote fusies en overnames zullen zien.

Het gespecialiseerde bureau Preqin gaat elk jaareinde na hoeveel ongebruikte cash de grote private equity-firma’s bezitten. Dat zijn investeringsfirma’s die met privékapitaal grote overnames doen of fusies in gang zetten. Soms halen ze hun overnameprooi van de beurs, om het verder als privébedrijf te hervormen en nieuw leven in te blazen.

De beschikbare financiële munitie oogt met een totaalbedrag van 1.500 miljard dollar indrukwekkend. Dat is 200 miljard dollar meer dan een jaar eerder en verdubbeling tegenover 2015. Steeds meer vermogende partijen vertrouwen hun cash toe aan de investeringsreuzen, in de hoop dat ze bij hen een hoger rendement kunnen halen dan met klassieke beursbeleggingen.

De grotere financiële power betekent vooralsnog niet automatisch dat er massaal megadeals gesloten worden. De aangekondigde deals kwamen in 2019 uit op 450 miljard dollar, wat 44 miljard lager is dan een jaar eerder.

Opkomende fusiekoorts?

Volgens sommigen staan we aan de vooravond van een nooit eerder geziene golf aan grote fusies en overnames. In november lekte al uit dat de private-equitygroep KKR, een van de giganten in de sector, zijn oog heeft laten vallen op de apotheekgroep Walgreens, die een marktwaarde van 50 miljard dollar heeft.

Maar de meeste andere grote spelers lijken de kat uit de boom te kijken. Bij concurrent Blackstone werd behoedzaam gereageerd op het nieuws rond KKR en Walgreens. ‘Het kan mogelijk zijn’, verklaarde Blackstone-topman Stephen Schwarzman. ‘Maar het is een enorme sprong om zaken te doen boven 50 miljard dollar.’ Veel zal afhangen van hoe de sterren staan op de markt van zakelijk schuldpapier, want zulke monsterdeals worden gewoonlijk deels gefinancierd met leningen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20