Werelddebuut van mini-kerncentrale: China schakelt kleine modulaire kernreactor aan op het net

China heeft zijn kleine modulaire kernreactor aangesloten op het elektriciteitsnet. Het is daarmee het eerste land ter wereld dat stroom haalt uit zo’n machine onshore, en voor commercieel gebruik. Dat blijkt uit een rapport van persbureau Bloomberg.

Waarom is dit belangrijk?

Van SMR’s (small modular reactors) wordt in het licht van de energietransitie veel verwacht. Er zijn namelijk minder grote investeringen dan bij klassieke kerncentrales voor nodig, en ze kunnen sneller worden gebouwd. SMR’s zijn goed voor maximum 300 megawatt (MW), traditionele kerncentrales voor meer dan 1.000 MW.

De SMR is eigendom van het staatsbedrijf China Huaneng Group en staat in de provincie Shandong.

  • De kernreactor heeft een vermogen van 200 MW; daarmee kunnen ongeveer 200.000 huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit worden voorzien.
  • China Huaneng Group is ook bezig met de ontwikkeling van een tweede reactor, die na tests volgend jaar volledig operationeel zou moeten zijn.
  • De reactor is ongeveer een vijfde van de grootte van China’s eerste eigen reactorontwerp, de Hualong One. Door zijn kleine afmetingen is hij schaalbaarder en zijn de operationele en exploitatiekosten lager.

Kiezelbed-technologie

“Bijzonder aan de nieuwe Chinese kerncentrale is dat het ’s werelds eerste modulaire gasgekoelde hogetemperatuurreactor is op basis van zogeheten pebble bed-technologie (kiezelbed)”, weet De Ingenieur.

“De naam ‘pebble bed’ verwijst naar de manier waarop het verrijkte uranium zit opgeslagen: in grafietbollen, en omhuld door beschermende lagen. Het grafiet rond de bollen dient als moderator, die ervoor zorgt dat de kernreactie aan de gang blijft.”

In plaats van water wordt helium verhit om energie te produceren. Het toestel is zo ontworpen dat het snel kan worden stilgelegd als er zich een fout voordoet.

Kernfusie

Volgens Bloomberg is China ’s werelds grootste investeerder in kernenergie. Schattingen suggereren dat het tot 440 miljard dollar zal betalen voor de bouw van nieuwe kerncentrales in de komende 15 jaar. Hierdoor zou het de VS inhalen als ’s werelds grootste producent van nucleaire elektriciteit.

Het land investeert ook zwaar in kernfusie, wat belooft een einde te maken aan onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bij kernfusie wordt schone, goedkope energie opgewekt door atomen te laten samensmelten. In feite wordt bij kernfusie de reactie nagebootst die de zon van energie voorziet; als kers op de taart komt er bij het proces geen CO2 vrij. Onlangs heeft China’s “kunstmatige zon”-reactor, met de naam EAST, naar verluidt een record gebroken door 101 seconden te draaien bij een temperatuur van 120 miljoen °C.

Volgens berichten van vorig jaar zijn ook andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, bezig met de ontwikkeling van SMR’s om de overgang van fossiele brandstoffen te vergemakkelijken. Bij de privésector lijkt vooral motorbouwer Rolls-Royce daar een grote rol in te zullen spelen.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.