Koolstofarm en katalysator voor jobcreatie: mini-kerncentrales van Rolls-Royce krijgen steun van Britse overheid

Een industrieel consortium onder leiding van Rolls-Royce, de fabrikant van vliegtuigmotoren, en de Britse belastingbetaler zullen samen 405 miljoen pond (ongeveer 474 miljoen euro) pompen in de ontwikkeling van een vloot mini-kernreactoren. Kernenergie moet de Britse regering helpen haar koolstofneutrale doelstellingen te halen.

Waarom is dit belangrijk?

Elke mini-kerncentrale zou genoeg koolstofarme elektriciteit kunnen opwekken voor ongeveer 1 miljoen huishoudens. In tegenstelling tot volwaardige kerncentrales zou de Small Modular Reactor (SMR) een oppervlakte hebben van slechts twee voetbalvelden. Maar het grote verschil is dat de onderdelen dankzij het kleine, modulaire ontwerp in fabrieken kunnen worden gebouwd, klaar voor snelle assemblage op de gekozen locatie, waardoor ze veel goedkoper zijn dan de traditionele grote reactoren.

Rolls-Royce zei dat het zich verzekerd had van financiering door het Amerikaanse energiebedrijf Exelon Generation en het particuliere BNF Resources. Dat laatste is een investeringsvehikel dat wordt gesteund door leden van de vermogende Perrodo-familie in Frankrijk, de eigenaars van olieconcern Perenco. De drie partners zullen over een periode van drie jaar in totaal 195 miljoen pond investeren in een nieuw bedrijf, Rolls-Royce Small Modular Reactor.

De financiering zal leiden tot een toezegging van de regering van 210 miljoen pond, die dinsdag door minister Kwasi Kwarteng van Buitenlandse Zaken wordt bekendgemaakt.

“Dit is een unieke kans voor het Verenigd Koninkrijk om meer koolstofarme energie te gebruiken dan ooit tevoren en te zorgen voor een grotere energieonafhankelijkheid,” aldus Kwarteng in de Financial Times.

Tot 40.000 banen

Rolls-Royce schat dat ten minste 16 SMR’s kunnen worden geïnstalleerd op zowel operationele als stilgelegde nucleaire projecten in Groot-Brittannië. Als onderdeel van de ontwikkelingsfase zal het bedrijf ook mogelijke productielocaties voor SMR-modules aanwijzen.

Het bedrijf heeft eerder gezegd te verwachten dat de eerste vijf SMR-reactoren elk 2,2 miljard pond zullen kosten, wat voor de daaropvolgende eenheden zal dalen tot 1,8 miljard pond. Het bedrijf schat dat het programma tegen 2050 tot 40.000 banen in de Britse regio’s kan opleveren.

Groene industriële revolutie

De Britse premier Boris Johnson steunt de nieuwe technologie in ontwikkeling; zij maakt deel uit van het 10-puntenplan voor een “groene industriële revolutie”, dat hij vorig jaar lanceerde.

De technologie wordt door de regering beschouwd als een manier om de energiezekerheid van Groot-Brittannië te versterken en banen in de verwerkende industrie te creëren.

Andere westerse landen, waaronder de VS en Frankrijk, streven ook naar hun eigen SMR-technologieën voor gebruik op hun binnenlandse markten, en als een nieuwe bron van export. Ook in Polen komen er overigens mini-kerncentrales.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20