Wereld Economisch Forum (WEF) stelt bijeenkomst in Davos uit vanwege bezorgdheid over Omikron

Voor het tweede jaar op rij stelt het WEF zijn jaarlijkse bijeenkomst in het Zwitserse skioord Davos uit. Het netwerkevenement van de bovenlaag wordt verschoven naar het begin van de zomer en vervangen door online sessies.

Het Wereld Economisch Forum heeft de plannen geschrapt om volgende maand zijn jaarlijkse bijeenkomst in Davos te houden.

De jaarlijkse bijeenkomst van grote namen uit de bedrijfswereld, wereldleiders en activisten zou tussen 17 en 21 januari plaatsvinden in het Zwitserse skioord, dat bekend is geworden voor het bepalen van de agenda van de elite(s). In een verklaring van het WEF staat dat de bijeenkomst zal worden vervangen door een reeks onlinesessies, en dat in de zomer van 2022 opnieuw een persoonlijk evenement zal plaatsvinden.

Xi Jinping en Alexander De Croo

In januari van dit jaar werd door corona-uitstel voor het eerst zo’n digitale versie van de WEF-bijeenkomst gehouden. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Russische president Vladimir Poetin, de Chinese president Xi Jinping en premier Alexander De Croo gaven toespraken. Het evenement stond in het teken van de vierde industriële revolutie, een onderwerp waarover WEF-voorzitter Klaus Schwab een boek schreef.

De laatste persoonlijke jaarvergadering van het forum vond plaats in januari 2020, net toen Covid-19 in het bewustzijn van de internationale deelnemers begon te raken. Sindsdien is het WEF al minstens zes keer gedwongen zijn vergaderplannen te wijzigen. Alternatieve data en ditto locaties (van Singapore tot de oevers van het Zwitserse Vierwoudstedenmeer) werden geschrapt naarmate de pandemie zich uitbreidde.

Pandemie

“De huidige pandemische omstandigheden maken het uiterst moeilijk om een wereldwijde vergadering in persoon te houden”, aldus het forum op maandag. “Ondanks de strenge gezondheidsprotocollen van de vergadering, hebben de overdraagbaarheid van Omikron en de gevolgen voor reizen en mobiliteit uitstel noodzakelijk gemaakt.”

Door de groeiende bezorgdheid over de gezondheidsrisico’s van coronavirusvariant Omikron en het internationale reisverkeer, lagen de inschrijvingen onder het gebruikelijke niveau. Vorige week hadden ongeveer 2.000 mensen zich ingeschreven voor de bijeenkomst in januari, ongeveer twee derde van het aantal dat het evenement in 2020 bijwoonde.

“Het uitstel van de jaarlijkse bijeenkomst zal niet verhinderen dat er vooruitgang wordt geboekt door leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en het maatschappelijk middenveld digitaal bijeen te blijven roepen”, aldus oprichter Klaus Schwab. “De publiek-private samenwerking is tijdens de pandemie vooruitgegaan en dat zal ook in de toekomst zo blijven. We kijken ernaar uit om de wereldleiders binnenkort persoonlijk bijeen te brengen.”

(am)

Meer