Wereldleiders komen virtueel samen om World Economic Forum voor te bereiden

Meer dan 2.000 leiders uit het bedrijfsleven, overheden en het maatschappelijk middenveld zullen deze week virtueel bijeenkomen voor de ‘agendaweek’ van het World Economic Forum (WEF). De bedoeling is om de jaarlijkse bijeenkomst, die normaal in het mondaine skioord Davos plaatsvindt, voor te bereiden. De spraakmakende top focust dit jaar op de de dringende behoefte aan wereldwijde samenwerking en de gevolgen van de COVID-19-pandemie.

Onder de titel ‘Een cruciaal jaar om vertrouwen te herstellen’ ging het WEF maandag van start met het bespreken van mondiale uitdagingen zoals vaccinatie tegen COVID-19, jobcreatie en klimaatverandering.

’s Werelds duurste netwerkevent, zoals de bijeenkomst vaak genoemd wordt, vindt meestal plaatsvindt in het Zwitserse skigebied Davos. Dit jaar zal het wegens corona – onder voorbehoud – doorgaan van 13 tot 16 mei in Singapore. De conclusies van de Davos agenda-week zullen worden gebruikt om taskforces op te richten die de mondiale kwesties zullen behandelen op de top in Singapore, aldus het WEF.

‘Wereldwijde samenwerking moet beter’

Het WEF begon op zondag met een openingsceremonie met een welkomstwoord door de oprichter van het WEF Klaus Schwab. Ook de Zwitserse president Guy Parmelin gaf een speciale toespraak. 

‘De eerste opdracht die we moeten vervullen, is het vertrouwen herstellen. Maar om het vertrouwen te herstellen, moeten we eerst de wereldwijde samenwerking versterken’, zei Schwab tijdens zijn speech. ‘Ten tweede moeten we ervoor zorgen dat iedereen bijdraagt ​​aan het vormgeven van een positievere toekomst: regeringen, het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en ook de jonge generatie.’

Schwab zei dat de WEF-week vijf beleidsterreinen zal behandelen:

‘Ten eerste zullen we een verantwoorde transformatie van de industrie stimuleren … Ten tweede moeten we het globale bestuur versterken en dit jaar, met COP26 die later in Glasgow plaatsvindt, moeten we vooruitgang boeken om koolstofvrij te worden. Het bedrijfsleven moet hierin een heel sterke betrokkenheid tonen.’

Ten derde riep Schwab ook op tot eerlijkere economische en sociale systemen en om voldoende en fatsoenlijke banen te creëren om een ​​meer inclusieve samenleving op te bouwen.

Technologie hervormen

‘Ten vierde hebben we bij de pandemie het belang van nieuwe technologieën gezien. We moeten die technologieën op een verantwoorde manier vormgeven’, zei Schwab tegen het virtuele publiek. ‘Ten vijfde moeten we een nieuw multilateraal systeem creëren. Een multilateraal systeem dat eerlijk is, een multilateraal systeem dat rekening houdt met de behoeften van de 21ste eeuw.’

Zwitsers president Parmelin zei tijdens zijn toespraak dat de Davos-agendaweek cruciale kwesties zal aanpakken zoals ‘het vormgeven van een duurzame wereldeconomie, het versterken van wereldwijde samenwerking en het benutten van de kansen die worden geboden door digitale technologie’. 

‘De snelheid en efficiëntie van vaccinontwikkelingen laten zien wat regeringen, bedrijven en de wetenschappelijke gemeenschap kunnen bereiken als ze hun krachten bundelen’, zei hij.

Volgens het WEF zullen zeshonderd CEO’s wereldwijd de privésector vertegenwoordigen in 140 sessies die live worden gestreamd.

Nu de pandemie COVID-19 de noodzaak van meer mondiale samenwerking onderstreept, gaan wereldleiders ingaan op hoe het virus de samenleving heeft veranderd en welk beleid er nodig is in 2021. Onder meer de Chinese president Xi Jinping en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zullen het digitale publiek toespreken deze week. Ze worden vergezeld door de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20