Welke westerse tanks gaat Oekraïne krijgen?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!

In totaal werden al 282 moderne tanks beloofd door Europese en Noord-Amerikaanse landen. Ook landen die niet over westerse tanks beschikken, maar nog over Sovjet-materiaal, beloofden al heel wat voertuigen te gaan leveren aan Oekraïne.

Het Westen: In totaal zullen westerse landen 282 moderne tanks leveren aan Oekraïne.

  • Duitsland wordt de grootste donateur, met 18 Leopard 2-tanks. Daarnaast neemt het ook deel aan een coalitie met Denemarken en Nederland, om samen honderd Leopard 1A5’s te kunnen leveren. Niet enkel Duitsland levert Leopard 2’s. Andere westerse landen doneren in totaal 43 stuks: Polen levert 14 stuks, Spanje en Zweden elk 10, Noorwegen en Canada elk 8, en Portugal haalt drie Leopard 2’s uit zijn voorraden.
  • Oekraïne krijgt echter meer dan enkel Leopard’s. Zo zullen de Verenigde Staten 31 M1A2 Abrams-tanks doneren, goed voor twee tankcompagnieën (die doorgaans uit 14 stuks bestaan, met drie in reserve). Of die tanks snel zullen arriveren, is maar de vraag: Christine Wormuth, Amerikaans minister voor het Leger, gaf in februari aan dat het wel maanden zou kunnen duren voor de tanks naar Oekraïne kunnen. “Het gaat niet enkel om het opsturen van een tank”, zo verduidelijkte Doug Bush, adviseur van de minister inzake logistiek. “Je moet het volledige pakket sturen. Dat houdt ook munitie en brandstof in, en je moet ook training geven zodat de tank van pas kan komen in het gevecht”, zei hij in een podcast van Defense News.
  • De Britten, die bij de eerste landen hoorden die moderne westerse tanks zouden leveren, doneren 14 Challenger 2-tanks, gebouwd door BAE Systems. Enkele weken terug stuurde de Oekraïense ambassadeur in het VK het gerucht de wereld in dat het land dit aantal zou verdubbelen, maar dat werd nadien tegengesproken door premier Rishi Sunak. Voorlopig blijft het dus bij 14.
  • Daarnaast zal ook Frankrijk tanks leveren. Parijs beloofde 30 tot 40 AMX10-RC’s, tanks op wielen. In defensiekringen wordt echter vaak gediscussieerd over of de AMX-10-RC een tank is, dan wel een pantsergevechtsvoertuig. Hoewel het voertuig voldoet aan alle kwalitificaties om als tank te worden gelabeld, zijn de bepantsering en kanon toch te licht om dienst te doen als volwaardige tank. De AMX-10 RC kan vooral zijn nut bewijzen als verkenningsvoertuig.

Sovjet-materiaal: De Europese landen leveren niet enkel moderne westerse tanks. Oekraïne kan elk type voertuig wel gebruiken, waaronder vooral ook Sovjet-materiaal. Het eigen leger werkt hier al mee, dus de integratie van nieuwe voertuigen in de eigen strijdkrachten verloopt relatief vlot.

  • De grootste leverancier van Sovjet-tanks is Polen. Dat beloofde al zeker 230 T-72-tanks te gaan leveren. Daarnaast doneert het ook een onbekend aantal PT-91 Twardy’s, een eigen ontwikkeling van de T-72. Eind januari beloofde Polen, tegelijk met de aankondiging over de donatie van 14 Leopard 2’s, dat het nog eens 30 PT-91’s zou leveren.
  • Ook Tsjechië doet een stevige duit in het zakje. Zelf haalde het 38 T-72’s uit zijn stocks, in ruil beloofde Duitsland hen 14 Leopard 2’s te leveren als vervanging. Daarnaast levert ook het Tsjechische defensiebedrijf Excalibur Army 27 T-72’s, waarvoor Oekraïne zelf betaalde. De Tsjechische bevolking zelf staat eveneens pal achter militaire steun voor het land: onder impuls van de zakenman Dalibor Dědek, die de Darek pro Putina (Geschenk aan Poetin)-crowdfunding lanceerde, zamelden de Tsjechen 30 miljoen Kronen in, om een T-72 tank op te kopen van Excalibur. Het voertuig, Tomáš genaamd, naar de eerste president van Tsjechoslowakije, Tomáš Masaryk, werd ondertussen al naar Oekraïne gestuurd.
  • Nog 90 andere Tsjechische T-72’s zullen aan Oekraïne worden gegeven. Deze werden opgekocht door de Amerikanen en Nederlanders (elk 45 stuks), die ze zullen klaarmaken voor de strijd in Oekraïne.
  • Daarnaast leverden ook Noord-Macedonië (acht T-72’s) en Slowakije (28 M-55’s) tanks. De Slowaakse voertuigen werden in oktober 2022, in het holst van de nacht, per trein naar Oekraïne verscheept; in ruil krijgt het land 40 zware 8×8-vrachtwagens van Duitsland.

Buiten Westen

Ook nog: Ook landen die niet tot ‘het Westen’ horen, besloten om Oekraïne van steun te voorzien.

  • Zo kreeg Oekraïne begin dit jaar een positief antwoord van Marokko, dat twintig T-72-tanks kan leveren aan het land. Dat berichtte onder meer Menadefense. De tanks worden eerst naar Tsjechië gestuurd, waar Excalibur Army ze zal moderniseren. De Marokkaanse T-72’s kwamen uit de stocks van Wit-Rusland.
  • De levering gebeurde wel onder lichte druk: Marokko was, samen met Tunesië, aanwezig op de bijeenkomst van de Ukraine Defence Contact Group, de groep landen die wapens leveren aan Oekraïne. Beide landen vertegenwoordigden het volledige Afrikaanse continent, en werden door de rest onder druk gezet om ook ‘vanuit Afrika’ zaken te leveren. Op beelden van een bezoek van de Tsjechische premier aan de fabrieken van Excalibur zijn de Marokkaanse tanks te zien; die bevinden zich echter in zeer slechte staat, en vereisen stevig onderhoud.
  • De volgende tanklevering zou wel eens vanuit Pakistan kunnen komen. Dat land beschikt over meer dan 300 T-80UD-tanks, de Oekraïense variant van de Sovjettank. De laatste weken gaan geruchten de ronde dat het land van plan zou zijn de tanks te gaan leveren aan Oekraïne. Pakistan leverde eerder al minstens 159 containers aan materieel voor Oekraïne, voornamelijk 155mm-artilleriegranaten. Deze kunnen worden gebruikt voor de aan Oekraïne geleverde houwitsers.

(dv)

Meer