Britten willen Oekraïne voorzien van state-of-the-art-tanks

Het Verenigd Koninkrijk zou al enkele weken nadenken over de levering van tien Challenger 2-tanks aan Oekraïne; genoeg om een volledig tankeskadron uit te rusten. Ondertussen roept een oud-generaal de regering op om ook extra pantservoertuigen te leveren.

Waarom is dit belangrijk?

De laatste weken hebben verschillende westerse landen de wapenleveringen aan Oekraïne opgeschroefd. De Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland leverden al nieuwe pantservoertuigen, die in het Westen werden gemaakt. Het Verenigd Koninkrijk kan niet achterblijven, en wil met het leveren van tanks misschien zelfs de lead nemen.

In het nieuws: De Britse regering wil moderne, zelfgemaakte tanks sturen naar Oekraïne. Dat meldt Sky News.

  • Volgens een bron met kennis van het dossier, discusieert de Britse regering al enkele weken over het leveren van tien Challenger 2-tanks. Deze voertuigen werden in de jaren 80 ontwikkeld, en dienden al in onder meer Bosnië, Kosovo en Irak. Ze behoren tot de modernste tanks die momenteel in gebruik zijn. Het Britse leger heeft meer dan 200 Challenger 2-tanks in gebruik.
  • De levering zou groot nieuws zijn voor Oekraïne, dat al maanden vraagt om Westerse tanks. Tot nu toe kreeg het vooral oudere Sovjet-tanks geleverd van Oost-Europese landen, die in ruil daarvoor Leopard 2-tanks en Marder-pantservoertuigen kregen van Duitsland.
  • De beslissing, die voorlopig uitblijft, zou ook andere landen kunnen aanzetten om tanks te leveren. Zo zouden de Oekraïners ook maar al te graag Franse Leclercs, Duitse Leopard’s of Amerikaanse M1 Abrams-tanks ontvangen.
  • Of de tanks zelf het verschil kunnen maken aan het front wordt betwijfeld door een bron van de Britse krant. Maar de levering an sich zou een glazen plafond kunnen doorbreken, waardoor andere landen ook tanks gaan leveren.
  • Generaal Richard Dannatt, die tussen 2006 en 2009 de opperbevelhebber was van het Britse leger, riep de regering ook op om FV510 Warrior-infanteriegevechtsvoertuigen te leveren. Daarvan zou het Britse leger er meer dan 700 op stock hebben.

Achter de bondgenoten aan: Verschillende Europese landen en de Verenigde Staten beloofden vorige week al moderne pantservoertuigen.

  • Woensdag hield de Franse president Emmanuel Macron een telefoongesprek met zijn Oekraïense tegenhanger Volodymyr Zelensky. Nadien werd bekendgemaakt dat het land AMX-10 RC-tanks en Bastion-troepenverplaatsers zou leveren.
  • Diezelfde dag bevestigde Amerikaans president Joe Biden dat zijn land 50 M2A2 Bradley-pantservoertuigen zou leveren. In totaal beloofden de VS dit weekend 3 miljard dollar extra. naast de Bradleys levert het Amerikaans leger nog 288 andere pantservoertuigen, houwitsers en Sea Sparrow-luchtdoelraketten.
  • Duitsland volgde snel: op vrijdag beloofde bondskanselier Olaf Scholz om in het eerste kwartaal van 2023 veertig Marder-pantservoertuigen te leveren. Regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit voegde er later aan toe dat het land ook een Patriot-luchtafweersysteem zou sturen.

(fjc)

Meer