Polen stuurt als eerste moderne westerse tanks naar Oekraïne

Op een persconferentie in de Oekraïense stad Lviv beloofde de Poolse premier Andrzej Duda om ‘een compagnie’ Leopard 2-tanks te leveren aan Oekraïne. Daarmee wordt het het eerste land dat moderne westerse tanks stuurt.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne is al maanden vragende partij om westerse tanks te ontvangen. Die zijn vaak veel capabeler dan het Sovjetmateriaal waarmee de Oekraïners en Russen zelf vechten. Met deze voertuigen wordt het Oekraïense leger beter in staat gesteld de Russische aanvallen af te weren, en zelf tegen te prikken waar het mogelijk is.

In het nieuws: De eerste westerse tanks vertrekken richting Oekraïne, vanuit Polen.

  • De levering hing al langer in de lucht. De Poolse premier Mateusz Morawiecki verklaarde zaterdag dat zijn land tien Leopard 2’s wou leveren, maar enkel als een Europese coalitie kon worden opgezet met andere landen, die ook tanks zouden leveren.
  • De Fransen schaarden zich mee achter het plan, en zouden dan Leclerc-tanks leveren. Beide landen riepen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz op om te participeren, maar die weigerde. “Duitsland heeft op dit moment geen plannen om Leopard 2-tanks te sturen naar Oekraïne”, liet een regeringswoordvoerder dinsdag weten.
  • Hoewel de tankleveringscoalitie dus vooralsnog niet van de grond komt, zegde Polen de levering van ‘een compagnie Leopard 2’s’ toch al toe Het zou om tien tot veertien voertuigen gaan. Dat verklaarde president Andrzej Duda op een persconferentie in Lviv. Daar ontmoette hij woensdag de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Litouwse president Gitanas Nauseda.

Een primeur: Volgen snel andere landen?

  • Verschillende landen denken dus wel al na over het leveren van tanks. Nu Polen ook effectief voorbij de talking stage is, kunnen andere landen volgen. Zo heeft Frankrijk 222 Leclerc-tanks in dienst; met eens 184 exemplaren in stock. Vooral de extra voertuigen kunnen vroeg of laat naar Oekraïne vertrekken.
  • Ook de Britten werken naar verluidt al enkele dagen aan een levering van tanks. Het zou hierbij gaan om tien Challenger 2’s, in totaal zijn 227 stuks operationeel bij het Britse leger. Deze tanks werden voor het eerst in dienst genomen in de jaren 90. Ze dienden onder meer al in Kosovo, Bosnië en Irak.
  • Verschillende andere Europese landen kunnen eveneens moderne tanks leveren. Zo bezitten onder meer Spanje, Griekenland en Nederland over Leopard 2’s. Plannen vanuit deze landen om ze te leveren, zijn er vooralsnog niet.

(fjc)

Meer