Welke festivals gaan deze zomer door?

Het Overlegcomité zette dinsdag de deur open voor festivals in de zomer, met mogelijk grote evenementen in de tweede helft van augustus. Het leidt tot grote activiteit bij de festivalorganisatoren, van wie er sommigen terugkomen op hun eerdere annulatieplannen. Verscheidene festivals hebben al bevestigd dat hun editie van de zomer 2021 zeker doorgaat.

‘Vanaf 13 augustus zijn massa-evenementen buiten toegelaten bij voorleggen van bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test.’ Dat is het zinnetje uit het zomerplan dat een wereld van verschil uitmaakt voor de festivalsector. Het biedt vanaf 13 augustus perspectieven op buitenevenementen met meer dan 5.000 deelnemers, het plafond dat vanaf 30 juli zal gelden. Premier Alexander De Croo had eerder al contacten met de organisatoren over grote festivals in de tweede helft van augustus.

Pukkelpop (19-22 augustus)

Van de grote festivals verraste Pukkelpop met zijn vrijwel onmiddellijke reactie op het zomerplan: organisator Chokri Mahassine wil eind augustus voor een volle festivalweide te gaan. De andere grote spelers, zoals Rock Werchter, reageerden veel behoedzamer. Het zou betekenen de Limburgse festivalweide tussen 19 en 22 augustus een slordige 66.000 bezoekers per dag zou verwelkomen. Mahassine verklaarde op Studio Brussel voor een normale festivalbeleving te gaan: volle capaciteit, geen social distancing en ook geen mondmaskers. Om het coronavirus buiten te houden, wordt gerekend op vaccinaties en coronatesten.

Tomorrowland?

Het technofeest Tomorrowland gaat niet zo ver als Pukkelpop, maar spreekt wel van ‘hoopvolle perspectieven’ en laat uitschijnen dat er in de tweede helft van augustus iets op touw gezet kan worden. ‘Via een combinatie van vaccinaties en sneltesten aan de deur, geloven we dat we van Tomorrowland een veilige plaats kunnen maken’, zegt de organisatie, die belooft snel met nieuws te komen.

Gent Jazz (8 tot 17 juli)

De organisatie van Gent Jazz zegt aan de VRT dat ze optimistisch is over een festival met maximaal 2.500 fans tussen 8 en 17 juli. Eerder maakte het festival nog een kruis over de editie 2021 en werd de komst van superster Sting met een jaartje opgeschoven, naar de editie 2022. Het Gentse festival komt nu terug op de annulatie en gaat kijken welke artiesten er beschikbaar zijn.

Jazz Middelheim (12 tot 15 augustus)

Jazz Middelheim, van dezelfde organisatie als Gent, stond al gepland tussen 12 tot 15 augustus. Vanaf 13 augustus zou er in principe meer volk toegelaten kunnen worden dan aanvankelijk gepland. Ook hier bekijken de organisatoren welke verruimingen er mogelijk zijn.

Dranouter (5 tot 8 augustus)

Dranouter kondigde eerder al aan tussen 5 en 8 augustus de Dranouter Zomersessies te zullen organiseren. Dat is een kleinschalige variant van het normale festival, dat precorona goed was voor 5 podia, 90 artiesten en ruim 50.000 festivalgangers. ‘De festivaldagen van de Zomersessies blijven in elk geval op de agenda staan’, reageert de organisatie op de beslissingen van het Overlegcomité. Mogelijk komt er meer. ‘Geef ons even tijd om dit alles verder uit te klaren. Er komt heel wat op ons af. Je krijgt zo snel mogelijk een update’, staat op de website te lezen.

Alcatraz (13 tot 15 augustus)

Het hard rock- en metalfestival Alcatraz in Kortrijk kondigde woensdag aan dat de editie 2021 doorgaat, niet toevallig vanaf 13 augustus. Het festival zal plaatsvinden zonder afstandsregels en zonder mondmaskers, zegt de organisatie, die daarmee Pukkelpop volgt. Het festival hoopt op 3 podia 70 bands te mogen verwelkomen. Bij de vorige editie waren er in totaal 25.000 fans. De organisatie stelt twee uitbreidingen, een extra festivaldag en een bijkomend podium, uit om zich volop op de line-up te kunnen concentreren.

Suikerrock (eind juli, begin augustus)

Het Tiense festival Suikerrock werkt aan een alternatief evenement met dagelijks 2.000 à 3.000 bezoekers, zo meldt organisator Walter Kestens aan nieuwsdienst Belga. Het wordt dus een kleinschalige en alternatieve versie van het normale festival. De precieze data zijn nog niet vastgelegd, maar Kestens mikt op eind juli, begin augustus.

Meer