De meeste jongeren lopen een “extreem laag” risico op ziekte en overlijden door Covid-19 en hoeven zich niet tegen het virus te beschermen, stellen onderzoekers van een grote Britse studie.
Zeer weinig kinderen hoeven bescherming tegen Covid, volgens grote Britse studie
Waarom is dit belangrijk?
Kinderen worden gelukkig niet erg ziek, maar geven het virus wel nog steeds door. Dat is problematisch want Pfizervaccins blijken maar tot zes maanden effectief, armere landen wachten nog steeds op hun eerste prik en Japan heeft net de noodsituatie aangekondigd. Wie dacht dat de pandemie over zou zijn eenmaal iedereen bij ons gevaccineerd was, vergat globalisering in acht te nemen.De studie zou de meest grondige zijn over dit onderwerp tot nu toe. De gezamenlijke analyse van University College London (UCL) en de universiteiten van Bristol, York en Liverpool ondersteunt medische rapporten die stellen dat kinderen en tieners minder kans hebben op opname of ernstige gevolgen van het virus. Kwetsbare kinderen, met onderliggende aandoening of handicap, hebben wel meer kans op ernstige symptomen. Toch zou zelfs die groep minder risico lopen dan een volwassene.
In Engeland zijn de afgelopen weken enorm veel jongeren tussen 15 en 29 jaar besmet geraakt. De snelste stijging vond plaats bij kinderen van 5 tot 14 jaar. Deze stijging zou kunnen betekenen dat kinderen een zekere rol in besmettingen spelen. Zeker omdat 68 procent van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk tenminste één prik kreeg en 50 procent al twee.
Delta maakt geen verschil voor kinderen
De conclusies zijn gebaseerd op gegevens van februari. Toen was er nog geen sprake van Delta in de mate van vandaag. Toch, zegt de studie, is de situatie sindsdien niet veel veranderd voor kinderen. Ook van de Delta-variant worden ze minder ziek.
De studie stelt ook dat de kans op hospitalisatie voor iemand onder 18 ongeveer 1 in 50.000 was in het eerste jaar van de pandemie. Zelfs kinderen die astma of een soortgelijke aandoening hebben, zouden zeer weinig risico lopen.
Kinderen hoeven dus minder bescherming dan volwassenen als het om covid gaat. Dat betekent echter niet dat ze niemand meer kunnen besmetten. Of kinderen ook de echt de superverspreiders van het virus zijn, zal verder onderzoek nog moeten uitwijzen.
(evb)