Nieuw fonds voor Belgische game-industrie

Om de Belgische game-industrie nog duidelijker op de kaart te zetten, bundelen Howest, De Cronos Groep en BNP Paribas Fortis hun expertise in een nieuw investeringsfonds: ForsVC. De focus ligt op talentvolle Belgische gamebedrijven die een duwtje in de rug nodig hebben. De komende jaren zal hiervoor een bedrag van 10 tot 15 miljoen euro worden uitgetrokken.

In 2020 bracht de wereldwijde game-industrie 174,9 miljard dollar aan omzet op. Tegen 2024 wordt een verdere groei naar 218,7 miljard dollar omzet voorspeld. Met een groeiende wereldwijde markt van ongeveer 3 miljard gamers neemt het belang en de impact van de videogame-industrie jaar na jaar toe.

Ook in België: er worden steeds meer gamebedrijven opgericht, en de opleiding Digital Arts and Entertainment aan de Howest-hogeschool in Kortrijk gooit hoge ogen.

Die groeiende Belgische game-industrie komt echter niet tot haar volle potentieel: heel wat talent verdwijnt naar het buitenland omdat België achterloopt op de rest van de wereld. Er is behoefte aan een sterker lokaal ecosysteem van gamebedrijven.

ForsVC

Daarom wil ForsVC, het eerste durfkapitaalfonds met een ‘absolute focus’ op de Belgische videogame-industrie, kapitaal ter beschikking stellen aan beloftevolle gamebedrijven.

In de eerste plaats zal ForsVC de komende jaren 10 tot 15 miljoen euro investeren in Belgische videogamebedrijven in de vorm van (minderheids)participatie of projectfinanciering.

Om hun eigen videogameproducties te kunnen realiseren, zijn de meeste gamestudio’s genoodzaakt om zakelijke opdrachten uit te voeren voor andere sectoren. Maar om een succesvolle game te bouwen is er tijd en focus nodig. ForsVC wil ervoor zorgen dat gamestudio’s zich meer kunnen concentreren op datgene waarvoor ze opgericht zijn en waar ze goed in zijn: games ontwikkelen.

(kg)

Meer