Website waarop dikte van het ijs te vinden was, kreeg 1.000 bezoekers per seconde

Een Nederlandse website waar mensen konden controleren of het ijs bij hen in de buurt dik genoeg was om op te schaatsen, had vrijdag 1.000 bezoekers per seconde. Dat zegt medeontwikkelaar Jeroen van der Meer van BLDR., een bedrijf dat op basis van crowdsourcing apps en dashboards maakt. De app IJsmeester heeft inmiddels 60.000 downloads gehaald. De site is te bezoeken via www.ekkel.com.

Jeroen van der Meer begon vorig jaar met het ontwikkelen van de app, in samenwerking met zijn compagnon Jeroen Huzen en ijsmeester Erik Ekkel.

De app maakt een kaart van ijsdiktes op basis van informatie die mensen zelf aan de app doorgeven. Daarna volgt nog een extra controle door Ekkel om te kijken of de doorgegeven informatie realistisch is. Als veel mensen melden dat het ijs ergens dik genoeg is, dan kleurt het icoontje langzaam groen.

Coronavirus

Op de uitbraak van het coronavirus was Van der Meer niet bedacht toen hij de app ontwikkelde. BLDR. werkt nu aan een functie om ook waarschuwingen van drukte te kunnen geven. Ook wil Van der Meer mensen waarschuwen als een ijsbaan gesloten is.

Na het succes van de IJsmeester-app wil Van der Meer het komende jaar nog andere apps ontwikkelen. Zo denkt hij na over apps die kunnen waarschuwen voor processierupsen, of het griepseizoen. ‘Je kunt het zien als een digitale Wikipedia, maar dan eentje voor dingen die je om je heen ziet.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20