We hebben op steeds jongere leeftijd al een bril nodig

Vermoeide ogen zijn een fenomeen dat doorgaans wordt toegeschreven aan studenten en mensen die een hele dag naar een computerscherm staren. Maar tegenwoordig komt het probleem op steeds jongere leeftijd voor. Brillen worden vaker dan vroeger aan kinderen voorgeschreven, en daar zitten de smartphones voor veel tussen.

Uit een studie van L’Avenir blijkt dat er steeds meer multifocale brilglazen worden voorgeschreven. Met dit soort glazen helpen voor zowel korte als verre afstanden, maar ook voor alles daartussen. Multifocale glazen worden doorgaans enkel voorgeschreven aan mensen met een bureaujob of studenten die vaak via een computerscherm teksten moeten lezen, maar deze brillen worden nu op steeds jongere leeftijd voorgeschreven. 

Smartphones

De nood aan multifocale brillen is het gevolg van de populariteit van smartphones. Jongeren kijken dagelijks urenlang naar hun smartphone. Wanneer je naar een lichtgevend scherm kijkt trekken de spieren in je oog samen om het optische vermogen te vergroten. Dit kan je vergelijken met de lens van een fototoestel die opent en sluit bij meer of minder licht.

Door vaak naar een smartphonescherm te kijken, verplicht je de spier om steeds dezelfde beweging te maken, waardoor deze spier, net als de andere spieren in ons lichaam kan verkrampen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20