Waymo: ‘Tesla is echt geen concurrentie voor zelfrijdende auto’

Waymo-CEO John Krafcik is ervan overtuigd dat Tesla geen echte concurrent is voor zijn autonome taxibedrijf Waymo.

Waymo en Tesla lijken dan wel samen de race aan te gaan om de eerste autonome wagen op de weg te zetten, volgens Krafcik heeft Alphabet-dochter Waymo die al lang gewonnen. Eerlijk is eerlijk: de eerste Waymo’s rijden al rond, terwijl Tesla de term ‘Autopiloot’ moest schrappen om juridische redenen.

Betere AI

Musk, nooit te beroerd om te antwoorden, sprak Krafcik tegen met ‘Tesla heeft betere AI-hardware en software dan Waymo. De twee vechten regelmatige een robbertje uit over wie de grootste is, of de meest autonoom rijdende wagen. Waymo won daar de thuisslag en heeft autonome taxi’s in Phoenix, Arizona.

Tesla van zijn kant heeft een update, ‘self driving’, in de stellingen staan die momenteel al in bèta loopt, maar die term is misleidend. De auto kan namelijk niet, u raadt het, zelf rijden. Dat mag trouwens ook niet, ook niet als er Waymo op de wagen gestickerd staat. Enkel in Phoenix loopt een proefproject, in Europa is het helemaal verboden.

Geen magisch trucje

De uitspraak van Krafcik komt voor in een interview met het Duitse Manager Magazin. Hij zegt ook nog: ‘Het is een misvatting dat je gewoon een assistent kan ontwikkelen en dan op een dag op magische wijze een volledig autonome wagen hebt. In termen van robuustheid en nauwkeurigheid, zijn onze sensoren een stuk beter dan wat we momenteel op de weg zien bij andere producenten.’

Het self-driving systeem van Tesla vraagt nog steeds een menselijke chauffeur achter het stuur. Volgens verschillende YouTube-filmpjes van mensen die de bèta uitproberen, heeft die self-drive ook nog veel bijsturing nodig.

Lees ook:

Meer