Ook onze noorderburen gaan volop voor groene waterstof

Ook onze noorderburen gaan volop voor groene waterstof
Een faciliteit voor de productie van groene waterstof – Jens Büttner/picture alliance via Getty Images

De Nederlandse waterstofproducent VoltH2 heeft een aanzienlijke exploitatiesubsidie ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). 

Waarom is dit belangrijk?

De energietransitie in Europa draait op volle toeren. Een van de pijlers daarvan moet (groene) waterstof worden. De energiedrager kan op een paar manieren worden geproduceerd. Vandaag de dag gebeurt dat grotendeels met fossiele brandstoffen, waardoor de productie behoorlijk vervuilend is. Wanneer de energie die ervoor gebruikt wordt van hernieuwbare bronnen afkomstig is, spreekt men van groene waterstof.

In het nieuws: De subsidie die VoltH2 ontvangt, zal gebruikt worden om groene waterstofprojecten te ontwikkelen in Vlissingen en Terneuzen, twee steden in de provincie Zeeland. 

  • De fabrieken kregen in het tweede kwartaal van 2022 al een omgevingsvergunning. “De projecten komen nu, met de toekenning van de SDE++ steun (een stimuleringsregeling die duurzame energieprojecten moet ondersteunen, red.), opnieuw een stap dichter bij de realisatie”, laat VoltH2 weten in een persbericht.
  • Beide fabrieken zullen jaarlijks een capaciteit van 25 megawatt (MW) hebben en zullen 2.000 ton groene waterstof kunnen produceren door middel van elektrolyse. Tijdens die chemische reactie wordt water gesplitst in waterstof en zuurstof onder invloed van elektrische stroom.
  • Uiteindelijk moet de capaciteit worden uitgebreid naar 100 MW. Daardoor zal jaarlijks 8.500 ton groene waterstof geproduceerd kunnen worden.
  • Het bedrijf wacht nu nog op een finale investeringsbeslissing. Daarna kan de bouw van de fabrieken uiterlijk begin volgend jaar van start gaan.

 SDE++

De achtergrond: SDE++ is de voornaamste vorm van subsidies waarmee onze noorderburen de productie van groene energie willen stimuleren. 

  • Groene waterstof wordt sinds 2020 opgenomen in de SDE++. VoltH2 is de eerste ontvanger van subsidies voor de productie van groene waterstof op grote schaal.
  • De subsidies worden gedurende een periode van 15 jaar uitgekeerd. Volgens VoltH2 zullen zij een “belangrijke ondersteuning van de omzet” representeren.
  • Behalve in Nederland ontwikkelt het bedrijf ook een locatie in Wilhelmshaven in Duitsland. André Jurres, Managing Director bij VoltH2, spreekt over “een gezamenlijk potentieel van 500 MW”. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.