Energietransitie: “160 miljard dollar aan nieuwe investeringen nodig om niet meer afhankelijk te zijn van China”

Om de energietransitie te doen slagen, rust veel westerse hoop op de schouders van Chinese batterijfabrikanten. Toch hoeft dat niet zo te zijn, betogen analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Waarom is dit belangrijk?

China produceert ongeveer 80 procent van alle lithium-ion-batterijen (en in totaal driekwart van álle accu’s) ter wereld. Eerstgenoemde technologie geldt als essentieel voor de productie van elektrische wagens, en dus voor het succes van de groene transitie. Maar als de oorlog in Oekraïne iets heeft bewezen, dan is het dat het Westen zijn energievoorziening beter niet outsourcet aan autoritaire regimes.

Het nieuws: In een beleggingsrapport dat naar klanten gestuurd werd, en dat door de zakenkrant Financial Times (FT) werd ingezien, opperen Goldman-analisten dat een enorme golf aan investeringen door niet-Chinese bedrijven het westen tegen 2030 kan bevrijden van zijn afhankelijkheid van Beijing. Dit in combinatie met sterk protectionistische maatregelen van zowel Washington als Brussel.

De details: Volgens het rapport zouden China’s economische en energierivalen ruim 160 miljard dollar

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Joost Derks
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20