Wat zijn de voorwaarden voor een kredietkaart?

Om gebruik te kunnen maken van een kredietkaart dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Wat deze voorwaarden precies zijn zal van een aantal zaken afhangen, zoals de aanbieder met wie je in zee gaat en het soort kredietkaart dat je wilt gaan gebruiken. Met andere woorden: iedere kredietkaart heeft, net zoals de verschillende aanbieders ervan, een aantal eigen voorwaarden.

Vergelijking voor de aanvraag van een kredietkaart

Door meerdere aanbieders en kredietkaarten grondig met elkaar te vergelijken, kun je al snel te weten komen welke kaart het beste aansluit bij je leefstijl, maar ook aan je je persoonlijke wensen en -verwachtingen. Zo zijn er bijvoorbeeld kredietkaarten die je een heleboel extra diensten bieden, terwijl je genoeg hebt aan een basic formule. In een dergelijk geval hoef je dus geen extra kosten te maken voor aanvullende services. Door de keuze van je kredietkaart goed af te stemmen op je wensen en behoeften, kun je een heleboel kosten besparen en de meest optimale kaart aanvragen.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
Let op: geld lenen kost ook geld!   
€ 1200€ 75.000
€ 500€ 10.001
   
€ 500,01€25.000

 

Eigen voordelen en voorwaarden

Elke kredietkaart, zelfs van één en dezelfde aanbieder, heeft specifieke voordelen en voorwaarden waaraan je dient te voldoen voordat je als gebruiker geaccepteerd wordt. De voorwaarden die gelden voor de ene kaart hoeven dus niet per definitie ook voor elke andere kaart van toepassing te zijn. De enige voorwaarden die in vrijwel alle gevallen van kracht is, is je kredietwaardigheid. Je bent kredietwaardig op het moment dat je een gemaakte schuld ook daadwerkelijk volgens de afgesproken voorwaarden weer probleemloos terug kunt betalen.

Om erachter te komen of je voldoende kredietwaardig bent zal een bank, of andere financiële instelling, waar je een kredietkaart aan hebt gevraagd een zogenaamde CKP check uitvoeren. Bij het CKP worden namelijk alle kredieten en leningen geregistreerd van ingezetenen van België.

Ook wordt in deze regioster bijgehouden of er sprake is van wanbetaling. Onder andere kredietkaartverstrekkers hebben inzicht in dit register en kunnen je aanvraag voor een kredietkaart dus eenvoudig toetsen op kredietwaardigheid. Indien een aanbieder van kredietkaarten geen, of niet voldoende, vertrouwen heeft in je financiële situatie dan zal je kredietkaartaanvraag meestal af worden gewezen.

Afwijzing van een kredietkaartaanvraag

In sommige gevallen kun je echter wel in aanmerking komen voor een kredietkaart als een derde zich garant stelt voor de afbetaling van een eventuele schuld. Wanneer dit echter ook niet mogelijk is, maar je toch gebruik wilt maken van een soort kredietkaart, dan is een prepaid kredietkaart soms een goede optie.

Met een prepaid kredietkaart is er immers geen sprake van een krediet of schuld omdat je vooraf zelf een bepaald bedrag op de kaart stort. Een toetsing bij het CKP door de kredietkaartaanbieder zal bij een prepaid kredietkaart dan ook achterwege gelaten kunnen worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20