Een nieuwe maand loert om de hoek. Dat betekent dat er opnieuw enkele zaken wijzigen die een impact kunnen hebben op ons budget. Wij geven een overzicht.
Start basispakket energie
Vanaf volgende maand krijgen we voor de eerste keer een tegemoetkoming voor ons energieverbruik. Zo ontvangen we tot en met maart 2023 maandelijks 61 euro voor elektriciteit en 135 euro voor gas.
Er komen twee groepen niet in aanmerking voor dat basispakket:
- Gezinnen die recht hebben op het sociaal tarief
- Gezinnen met een vast energiecontract dat voor 1 oktober 2021 werd afgesloten
De steunmaatregel wordt ingeperkt voor gezinnen met een hoger inkomen:
- Een alleenstaande mag geen netto belastbaar inkomen hoger dan 62.000 euro per jaar hebben.
- Voor gezinnen wordt dat bedrag opgetrokken tot 125.000 euro.
- Er komt 3.700 euro bij het plafond per extra persoon ten laste.
- Wie meer verdient dan die grensbedragen, zal een deel van de tegemoetkoming moeten terugbetalen via de personenbelastingen. De fiscus gaat in dat geval het basispakket als een belastbaar voordeel beschouwen.
Update: het is geen garantie dat iedereen die recht heeft op de tegemoetkoming die in november zal ontvangen. De Kamer heeft pas op 28 oktober het licht op groen gezet voor het basispakket energie, waardoor niet alle energieleveranciers voldoende tijd hebben om die tegemoetkoming in de voorschotfactuur te verwerken. Wie dat financieel extraatje niet ontvangt in november, zal het dubbele van het bedrag ontvangen in december.
Einde aanvraag verwarmingspremie
De verwarmingspremie is één van de eerste steunmaatregelen die de federale regering heeft genomen om ons te helpen het hoofd te bieden aan de energiecrisis. Veel Belgen, ruim 4 miljoen huishoudens, hebben die premie al ontvangen.
Wie die premie nog niet gekregen heeft, kan die nog tot en met 1 november aanvragen. Je kan dat doen door een aanvraag in te dienen via een tool van de FOD Economie of via dit formulier.
Geen vaste prijs meer bij Ecopower
Eerder schreven we al dat er geen energieleveranciers meer zijn die nieuwe klanten een energiecontract met een vast tarief aanbieden. De coöoperatieve energieleverancier Ecopower, die eerder dit jaar een klantenstop tot het einde van 2022 heeft ingevoerd, zal nu het vaste tarief stopzetten voor de bestaande coöperanten.
In een e-mail aan zijn 56.000 coöperanten, gaf de energieleverancier aan zijn prijzen aan te passen aan de huidige marktomstandigheden. Vanaf 1 november betalen de gebruikers een tarief dat wordt berekend op basis van enerzijds vaste parameters en anderzijds variabelen.
Verbod op afsluitingen gas en elektriciteit
Er komt een verbod op afsluitingen van 1 november tot eind april 2023. De regering maakt 40 miljoen euro vrij om kwetsbare gezinnen van een minimale levering aan aardgas en elektriciteit te voorzien.
Geen ziektebriefje meer nodig voor een dag afwezigheid
Wie in een bedrijf met meer dan 50 werknemers werkt, moet binnenkort geen ziektebriefje meer binnenbrengen bij een dag afwezigheid. Dat heeft de Kamer net voor het herfstreces beslist. Concreet zullen werknemers tot drie keer per jaar afwezig mogen zijn zonder een ziektebriefje te hoeven voorleggen.
“De nieuwe wet moet eerst nog in het staatsblad verschijnen”, zegt Geert Vermeir van SD Worx in een reactie tegenover VRT NWS. “Tien dagen na die publicatie gaat de nieuwe regel in. Ik schat dat dit in de tweede helft van november zal zijn, mogelijk eind november.”
Maaltijdcheques voor militairen
De ministerraad zette in februari al het licht op groen voor maaltijdcheques voor militairen, maar het was wachten op de publicatie van het koninklijk besluit in het Staatsblad en de wettelijke termijn voor de openbare aanbesteding voor de aanduiding van het bedrijf dat de maaltijdcheques zal afleveren. Dat alles is nu in orde, waardoor de militairen vanaf volgende maand in aanmerking komen voor dat extra-legaal voordeel.
Concreet worden de kaarten in november opgestuurd. Vervolgens worden de eerste cheques opgeladen in december, op basis van het aantal gewerkte dagen in de voorgaande maand.
(mah)