Wat verandert er voor jouw geld in juni?

Een nieuwe maand is gestart. Dat betekent dus dat er opnieuw enkele zaken veranderen die een impact kunnen hebben op jouw geld.

Uitgifte staatsbon

Het Agentschap van de Schuld plant op 4 juni de uitgifte van twee staatsbons.

  • De eenjarige staatsbon brengt bruto 3,2 procent bruto in het laatje. Na betaling van de roerende voorheffing blijft er netto 2,24 procent over.
  • Het is deze keer ook mogelijk om je geld voor acht jaar toe te vertrouwen aan de overheid. In ruil krijg je een coupon van 2,8 procent bruto, oftewel 1,96 procent netto.
  • Particuliere beleggers kunnen nog tot en met 3 juni beleggen in de staatsbons via de banken en beurshuizen. De deadline loopt al af op 31 mei voor wie rechtstreeks intekent bij de schatkist.

Laatste kans om in te tekenen op kasbon BNP Paribas Fortis

De grootbank BNP Paribas Fortis heeft als reactie op de staatsbons zelf een eenjarige kasbon op de markt gebracht. De looptijd start eveneens op 4 juni.

  • De brutocoupon bedraagt 3,3 procent bruto. Al moet je een deel van de kapitaalopbrengsten afstaan aan de fiscus, waardoor het nettorendement uitkomt op 2,31 procent.
  • Inschrijven kan tot en met 3 juni. De grootbank kan de intekenperiode weliswaar vervroegd stopzetten.

Geen verlies voordeeltarief woonlening wanneer je van brandverzekering verandert

Wanneer je een hypothecaire lening aanvraagt, krijg je doorgaans een voordeliger tarief als je ook een brandverzekering afsluit bij dezelfde financiële instelling of één van haar partners. Vanaf juni kan je die verzekering afsluiten bij een andere partij zonder dat je het gunsttarief verliest. Al gelden er wel enkele spelregels.

  • Om te beginnen geldt de nieuwe regeling enkel voor hypothecaire kredieten afgesloten vanaf 1 juni.
  • Daarnaast kan je enkel je zonder consequenties aankloppen bij een andere verzekeraar als een derde van de looptijd van de lening is verstreken.
  • Als de algemene voorwaarden van de brandverzekering wijzigen, zoals sommige tariefaanpassingen, dan kan je die ook in het eerste derde van de looptijd opzeggen zonder dat de voorwaarden van de lening worden aangepast.

Samensmelting AXA en Crelan

Crelan finaliseert op 8 en 9 juni de overname van AXA Bank. Tijdens dat weekend worden de 820.000 klanten van AXA overgezet naar het IT-systeem van Crelan.

  • Om de overdracht van de gegevens en bankproducten mogelijk te maken, zullen alle kantoren van AXA Bank dat weekend uitzonderlijk gesloten zijn. Dat meldde de bank in april al in een brief aan de klanten.
  • Voorts zullen bepaalde diensten verstoord of niet beschikbaar zijn. Zo bestaat de kans dat de AXA-klanten tijdelijk geen onlinebetalingen zullen kunnen doen.
  • Betalingen met de kaart zullen tijdens dat weekend wel nog lukken. De kaarten zullen overigens blijven werken na de fusie. Ze worden uiteindelijk wel vervangen door een exemplaar van Crelan.

Hogere werkgeversbijdrage treinabonnement

Werkgevers zijn verplicht om minstens een deel van het treinabonnement van hun werknemers te bekostigen. De Nationale Arbeidsraad (NAR) heeft in april beslist om die tegemoetkoming op te trekken van minstens 56 procent van de abonnementsprijs naar 71,8 procent.

  • Bovenop die verhoging, zal de overheid tussenkomen voor 7,5 procent van de prijs van het abonnement.
  • Dit systeem geldt voor werknemers die geen beroep kunnen doen op de zogenaamde derdebetalingsregeling waarbij de werkgever minstens 80 procent van het treinabonnement bekostigt en de overheid de overige 20 procent.

Lager btw-tarief voor sloop en heropbouw om te verhuren

Bouwheren die een gebouw kopen om het te slopen en er vervolgens een pand of appartementen bouwen voor verhuur, komen vanaf 1 juni in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6 procent. Er gelden wel enkele voorwaarden.

  • De bewoonbare oppervlakte mag maximaal 200 vierkante meter bedragen.
  • De woning of het appartement moet voor minstens 15 jaar verhuurd worden.
  • De bouwheer moet ook zelf de verhuurder zijn.
  • De woning moet ook de hoofdverblijfplaats zijn van de huurder.

Telenet verhoogt de tarieven op 2 juni

De telecomoperator Telenet trekt op 2 juni de tarieven op.

  • De tarieven van de meeste diensten met 3,5 procent. Het telecombedrijf had vorig jaar de prijzen al met 6 procent verhoogd.
  • Concurrenten Orange en Proximus hebben in januari al de prijzen verhoogd. Wil je besparen op je telecomfactuur? Lees dan zeker dit stuk!

Indexering overheidslonen

De spilindex werd in april overschreden. Als gevolg daarvan werden de uitkeringen geïndexeerd met 2 procent. In juni is het de beurt aan de overheidslonen.

  • Wat als je in de privésector werkt? De manier waarop en wanneer de lonen geïndexeerd worden is afhankelijk van het paritair comité waartoe je behoort. De lonen van de bedienden uit PC200 worden bijvoorbeeld bij de start van ieder jaar aangepast aan de stijgende levensduurte.

Uitrol Wero

Het European Payments Initiative (EPI), een koepelorganisatie van 16 banken uit de eurozone, rolt in juni Wero uit.

  • Gebruikers van Wero in België, Frankrijk en Duitsland kunnen dankzij die toepassing betalingsverzoeken naar elkaar sturen.
  • Als je bent aangesloten bij een van de vier Belgische grootbanken (KBC, Belfius, ING en BNP Paribas), dan hoef je geen extra app te downloaden. Wero wordt dan geïntegreerd in je bankapp, zoals dat nu ook al met Payconiq het geval is.
  • Vanaf volgend jaar moet het via Wero ook mogelijk zijn mobiel te betalen en betalingen te doen in webshops. In 2026 moet de toepassing bruikbaar worden in fysieke winkels.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.