AXA Bank gaat op 8 en 9 juni volledig op in Crelan

Crelan finaliseert op 8 en 9 juni de overname van AXA Bank. Tijdens dat weekend worden de 820.000 klanten van AXA overgezet naar het IT-systeem van Crelan. Door die samensmelting wordt Crelan de vijfde grootste bank van ons land.

In het nieuws: Crelan en AXA Bank smelten tijdens het tweede weekend van juni samen.

 • De overname van AXA Bank door Crelan werd eind 2021 al aangekondigd, maar nu volgt met de integratie van de AXA-klanten een belangrijke stap. Ook de zowat 300 kantoren van de bank schakelen tijdens die twee dagen over op het systeem van Crelan.
 • Om de overdracht van de gegevens en bankproducten mogelijk te maken, zullen alle kantoren van AXA Bank dat weekend uitzonderlijk gesloten zijn. Dat meldt de bank in een brief aan de klanten die het persagentschap Belga kon inkijken.
  • Voorts waarschuwt de bank dat bepaalde diensten verstoord of niet beschikbaar zullen zijn. Zo bestaat de kans dat de AXA-klanten tijdelijk geen onlinebetalingen zullen kunnen doen. “We verontschuldigen ons voor het ongemak dat hierbij kan optreden”, klinkt het.
  • Betalingen met de kaart zullen tijdens dat weekend wel nog lukken. De kaarten zullen overigens blijven werken na de fusie. Ze worden uiteindelijk wel vervangen door een exemplaar van Crelan.
 • Na de overdracht zullen de AXA-klanten hun vertrouwde bankenapp moeten inruilen voor die van Crelan. Wie gebruikmaakt van een pc zal vanaf dan moeten surfen naar het webportaal van Crelan.
 • De klanten van AXA Bank zien ook de naam van hun rekening veranderen. Ze dragen voortaan de naam van de overeenkomstige Crelan-rekening, maar het nummer ervan blijft ongewijzigd.

Opgemerkt: Door die samensmelting is niet langer Argenta maar Crelan de vijfde grootste bank van ons land.

 • De vier grootste banken zijn ING, Belfius, KBC en BNP Paribas Fortis.

Feilloze samensmelting?

Zoom in: Hoe vlot zal die integratie verlopen? De Tijd herinnert ons eraan dat Crelan regelmatig geteisterd wordt door IT-problemen. Zo kon er in juni (2023) bijvoorbeeld enkele dagen nauwelijks gewerkt worden in de 450 kantoren van de bank vanwege grote haperingen van het systeem.

 • Het niet zo performante IT-systeem van Crelan was een van de redenen waarom de Nationale Bank (NBB) en de Europese Centrale Bank (ECB) niet meteen het licht op groen hebben gezet voor de overname van AXA Bank.
 • Voorts toonde de samensmelting van BNP Paribas Fortis en bpost bank eerder dit jaar aan dat er toch wat zaken kunnen fout lopen. Sommige klanten konden tijdens die integratie hun rekening niet raadplegen. Anderen lieten dan weer weten dat ze niet met hun bankkaart konden betalen in de winkel.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer