Wat verandert er voor jouw geld in april?

Wat verandert er voor jouw geld in april?
Portefeuille – wolterfoto/ullstein bild via Getty Images)

In april veranderen er opnieuw enkele zaken die een impact kunnen hebben op jouw geld, waaronder de lancering van een nieuw spaarboekje. Wat wijzigt er nog allemaal?

Nieuw spaarboekje Belfius

De grootbank Belfius voegt op 1 april een nieuwe spaarrekening toe aan haar aanbod. De Flow-Spaarrekening gaat gepaard met een rente van 2,8 procent. Dat maakt van die spaarformule meteen de meest rendabele rekening op de markt, samen met de Ritme-Spaarrekening van vdk bank.

  • Het gaat hier om een spaarrekening gericht op de maandelijkse spaarder. Zo kan je maximaal 600 euro per maand opzijzetten. Daarmee is de grootbank minder strikt dan de concurrenten die ook zogenaamde “spaarabonnementen” aan de man brengen, waaronder de Ritme-Spaarrekening. Zij laten je maximaal 500 euro per maand sparen.

Belfius verlaagt enkele spaarrentes

Samen met de lancering van de Flow-Spaarrekening gaat Belfius begin volgende maand enkele spaartarieven verlagen.

  • De grootbank verlaagt op 1 april de rente op de Fidelity-Spaarrekening 2 naar 1,5 procent.
  • Wie spaart via de klassieke spaarrekening zal binnenkort tevreden moeten zijn met een spaarvergoeding van 0,8 procent, tegenover 0,9 procent vandaag.

Telenet verhoogt de telecomtarieven

De telecomreus Telenet verhoogt op 28 april de prijzen voor internet, televisie en telefonie. Voor de meeste producten gaat de prijs met 2,9 procent omhoog. De vorige prijsverhoging dateert van juni vorig jaar.

  • Het prijskaartje van bijvoorbeeld een internetabonnement Easy Internet (100Mbit/s) stijgt van 34,45 naar 35,44 euro per maand, leert een overzicht van Tweakers.
  • Voor een mobiel abonnement met een dataverbruik van 5GB stijgt het tarief van 16,56 naar 17,05 euro per maand.
  • Voor de formule “Easy Internet + Telenet TV iconic”betaal je vanaf 28 april 68,63 euro per maand, tegenover 66,72 euro vandaag.
  • Een aantal prijzen blijven wel hetzelfde. Daarbij gaat het onder meer om de studentenabonnementen, een promo die doorloopt tot september. Ook buitenbundeltarieven blijven gelijk.

De Lijn trekt de tarieven op

Ook de vervoersmaatschappij De Lijn past de tarieven aan. De wijzigingen gelden vanaf 1 april.

  • Enkele voorbeelden: de prijs van een standaardticket gaat van 2,5 naar 3 euro. Een tienrittenkaart zal 21 euro kosten in plaats van 17 euro en een vijftigrittenkaart 90 in plaats van 75 euro. Een dagticket gaat van 7,5 euro naar 9 euro en een dagticket voor een kind van 4 naar 4,5 euro.
  • Ook de meeste abonnemenen worden duurder. Een Omnipas-jaarabonnement (24 tot 64 jaar) gaat van 351 naar 416 euro, voor 65-plussers gaat de prijs van 56 naar 67 euro. Alleen het tarief voor een jaarabonnement voor 18- tot 24-jarigen stijgt niet en blijft op 215 euro.
  • De sociale tarieven stijgen beperkt. Een abonnement Vervoersgarantie (VG) voor een jaar zal 54 euro kosten, een abonnement Verhoogde Tegemoetkoming (VT) 66 euro. Dat zijn de enige tarieven die nog door de Vlaamse regering worden vastgelegd.
  • Vanaf 1 april veranderen ook enkele praktische zaken. Zo gaat de operatorkost van een sms-ticket van 0,15 euro naar 0,25 euro. De geldigheidsduur van producten op een elektronische kaart verkort naar 1 jaar.

Sociale tarieven energie stijgen

De sociale tarieven voor energie worden elk kwartaal gewijzigd. Gegevens van de federale energiewaakhond CREG leren ons dat die op 1 april, net zoals de voorgaande kwartalen, stijgen.

  • Het sociaal tarief voor elektriciteit stijgt voor het tweede kwartaal met zowat 9 procent tegenover de eerste maanden van het jaar. Voor aardgas en warmte komt er 5 procent bij.

Langdurig zieken kunnen aankloppen bij speciaal fonds

De werking van het zogenaamde Terug Naar Werk-fonds wordt uitgebreid.

  • Vanaf 1 april kunnen werknemers en werkzoekenden die langer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn bij het fonds aankloppen voor financiële hulp bij bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding en gepersonaliseerde coaching.
  • Het fonds werd in april 2024 opgestart. In het eerste jaar kwam het alleen tussenbeide voor mensen die ontslagen werden wegens medische overmacht en arbeidsongeschikt zijn. Bij zo’n ontslag moet de werkgever 1.800 euro storten in het fonds. De ontslagen werknemers kunnen op hun beurt bij het fonds een voucher aanvragen waarmee ze tot 1.800 euro begeleiding op maat kunnen kopen.

Start aangifte belastingaangifte

We geven je ook dit nog mee: vanaf eind april kan je je belastingaangifte bezorgen aan de fiscus.

  • De deadline is afhankelijk van de manier waarop je je fiscale gegevens doorspeelt aan de fiscus. Wie de aangifte op papier invult, heeft tot en met 30 juni de tijd om die te bezorgen aan de belastingdienst. De deadline wordt opgeschoven tot 15 juli voor wie kiest om het elektronisch te doen via MyMinfin. Aangiftes met specifieke inkomsten, zoals zelfstandige inkomsten en buitenlandse beroepsinkomsten, kunnen tot 16 oktober.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

06:00