Wat verandert er deze maand voor jouw geld?

Zoals altijd brengt een nieuwe maand enkele veranderingen met zich mee die een impact kunnen hebben op jouw financiële leven. Dit is een overzicht van wat er in mei wijzigt voor jouw geld.

Duurdere telecomabonnementen

Allereerst is er slecht nieuws voor de klanten van Proximus. Na in januari al enkele tarieven te verhogen heeft de telecomgigant beslist om ook deze maand het prijskaartje van enkele producten naar boven bij te stellen. Het gaat hier specifiek over de telecombundels Flex en Epic. Proximus ziet zich naar eigen zeggen genoodzaakt de tarieven aan te passen omdat de kosten, waaronder de personeelkosten, zijn gestegen.

Voor een Flex-abonnement betaal je voortaan 63,99 euro per maand in plaats van 59,99 euro. Dat is een stijging met 6,7 procent. Voor wie er twee mobiele abonnementen bijneemt, gaat de prijs van 83,99 euro naar 88,99 euro, oftewel een toename van 6 procent. Ook de Business Flex-packs voor bedrijven worden duurder.

Een klein lichtpuntje: sommige zaken worden goedkoper. Het instapabonnement voor vast internet kost voortaan 25 euro in plaats van 27,5 euro. De naam verandert van Internet Start naar Internet Essential. Er is een maandelijks volume van 100 GB inbegrepen en de downloadsnelheid bedraagt maximaal 50 mbps.

Nog twee maanden om spaarrekening bij Rabobank stop te zetten

De Nederlandse bank Rabobank heeft zijn Belgische activiteiten stopgezet. Klanten hebben nog tot 1 juli de tijd om hun spaarrekening bij die bank stop te zetten. De deposito’s van de klanten die geen actie ondernemen tegen het aflopen van deadline worden doorgesluisd naar de zichtrekening van de klant. Dat geld blijft op die rekening staan tot 1 september. Op die dag worden ook de zichtrekeningen stopgezet. Indien je de bank op de hoogte hebt gebracht van een tegenrekening, zal die de deposito’s overschrijven naar die rekening.

Indien er niets gedaan wordt, komt het overgebleven geld terecht bij de Deposito- en Consignatiekas (DCK). Die bewaarkas beheert deposito’s in afwachting van het moment dat de rechthebbende die komt opvragen. In totaal zijn volgens de bank nog 82.000 van de 228.000 klanten aan boord.

Parkeren in centrum Brussel wordt duurder

Wie veel naar Brussel pendelt met de wagen, zal vanaf deze maand dieper in de buidel moeten tasten. Parkeren in de hoofdstad wordt namelijk duurder. Brussel wil op die manier bestuurders onder meer aanmoedigen om de publieke parkings te gebruiken.

De grootste verandering vindt plaats in de Vijfhoek, en in de zone rond de Louizalaan en de Europese wijk van Kunst-Wet tot de Schumanrotonde: van groene zones worden dat grijze en dus duurdere, zones. In een grijze zone is de parkeertijd beperkt tot 4,5 uur, en betalen automobilisten het eerste uur 2 euro, de volgende drie uur telkens 3 euro en het laatste halfuur 1,5 euro. Daarnaast moet er betaald worden tot 21.00 uur, en niet langer tot 18.00 uur. Nieuw wordt parkeren in een evenementenzone. Dat tarief zal eind dit jaar gebruikt worden voor ‘Winterpret’. In die zone kost parkeren 10 euro per uur, en parkeren is er ook beperkt tot 4,5 uur.

Ook voor Brusselaars die hun wagen dagelijks willen parkeren op straat is er een kleine verandering. De eerste bewonerskaart kost je nog altijd 10 euro, maar de prijs van de tweede bewonerskaart stijgt van 50 naar 110 euro. De derde bewonerskaart wordt afgeschaft. Wie iemand wil ontvangen, kan een bezoekerskaart aanvragen.

Belastingaangifte

De details over de belastingaangifte zijn bekend. Afhankelijk van hoe je je belastingaangifte invult, heb je vanaf nu minstens twee maanden de tijd om alles in orde te brengen.

Wie zijn belastingaangifte via het portaal Tax-on-Web invult, heeft tot 15 juli de tijd om zijn brief aan de fiscus te bezorgen. Wie de voorkeur geeft aan een papieren aangifte, moet het document ten laatste op 30 juni versturen. Indien je met een mandataris, zoals een boekhouder, werkt, heb je tot 30 september de tijd om de aangifte in te vullen.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.