Ripple of kortweg XRP is de op twee na grootste cryptocurrency op de markt. De munt is nochtans heel jong en kan volgens velen niet gezien worden als een echte cryptomunt. Dus rijst natuurlijk meteen de vraag of het wel een slimme investering is? Hier vind je alle info over de cryptomunt ripple (XRP).In de wereld van bitcoin, ethereum, stellar, litecoin en andere cryptomunten die gebruikmaken van een open source systeem met blockchain is ripple een buitenbeentje. De munt wordt namelijk centraal geregeld en maakt dus geen gebruik van een open source netwerk, waardoor velen het ook niet echt als een cryptocurrency zien.
Wat is ripple (XRP)?
De fundamenten voor ripple (XRP) werden gelegd in 2004 door Ryan Fugger. Hij wilde een systeem creëren dat het mogelijk maakte om individuen en gemeenschappen hun eigen geld te laten maken. Dit systeem doopte hij RipplePay. Het duurde uiteindelijk tot 2012 vooraleer er een echte munt kwam. Dit gebeurde toen Jeb McCaleb in 2011 aan een digitale munt werkte, waarbij transacties geverifieerd werden door een consensus bij de gebruikers. Hiermee wilde hij dus een munt ontwikkelen die afweek van bitcoin, waar de verificatie gebeurt via mining. Hoe bitcoin mining precies in z’n werk gaat, vind je hier.
In 2012 nam Jeb McCaleb Chris Larsen in dienst en samen trokken ze met hun idee voor een cryptomunt naar Ryan Fugger en zijn RipplePay. Uiteindelijk stichtten McCaleb en Larsen in december 2012 de organisatie OpenCoin, van waaruit ze de munt XRP verdeelden. Ripple is namelijk geen munt maar een protocol dat gebruikmaakt van XRP.
Dat protocol, de zogenaamde XRP Ledger, is het netwerk waarop ripple gebaseerd is. Dit houdt dus in dat wanneer jij geld wil overschrijven naar iemand in het buitenland, je dit via je bank doet. De bank koopt dan XRP aan en stuurt deze door naar een andere bank in het land van de begunstigde, die dit op zijn beurt omzet naar de munteenheid van het land. XRP vormt zo dus een brug tussen twee verschillende munteenheden en richt zich daarom vooral op banken en andere bedrijven en niet op particulieren.
Gecentraliseerde cryptomunt
Ripple (XRP) verschilt drastisch van cryptomunten als bitcoin in die zin dat de munt centraal beheerd wordt. Dit draagt voordelen met zich mee, maar ook enkele nadelen. Een groot voordeel van een gecentraliseerde cryptomunt is dat banken makkelijker willen samenwerken met de munt, omdat ook zij werken met traditionele en dus gecentraliseerde munteenheden. Verder gebeuren transacties met een gecentraliseerde munt heel wat sneller dan transacties met een open source netwerk, zoals bitcoin. Transacties met XRP gebeuren binnen enkele seconden, ongeacht landsgrenzen. Door de centralisering van de munt zijn de kosten voor transacties ook opvallend lager dan bij andere crypto’s. Specifiek voor Ripple (XRP) betaal je een duizendste van de munt per transactie.
Het ideaalbeeld van bitcoin en andere cryptomunten is hierdoor niet aanwezig bij ripple. Bitcoin en co hopen dat cryptomunten ooit in de verre toekomst de standaard betaalmethode zullen worden. Dat we dus in een tijdperk terechtkomen waarbij geld niet langer beheerd wordt van bovenaf, maar door mensen zelfs gecreëerd wordt, via een proces van mining. Dit is niet het doel van ripple. Ripple wil, voor nu, een oplossing bieden voor transacties met verschillende munteenheden. Een systeem dus waarbij je in enkele seconden euro’s kan overschrijven naar je oom in de Verenigde Staten, die het bedrag daar meteen in Amerikaanse dollars aankrijgt. Ripple is dus in principe geen munt waarmee je werkelijk zou betalen, maar is eerder een hulpmiddel om het betalingsproces tussen verschillende landen en verschillende valuta te vergemakkelijken.
Dit is dan ook de reden waarom veel cryptokenners ripple (XRP) niet zien als een echte cryptomunt. Omdat het doel van de munt niet is om het huidige betaalsysteem te vervangen, maar om dit huidige betaalproces te bevorderen. Je kan dus niets kopen met XRP zelf, maar dat is ook niet het doel van de makers. Ripple is een virtuele munt die louter een brug vormt tussen andere munten.
Hoeveel is ripple (XRP) waard?
Op het moment van schrijven is één ripple (XRP) 0,33 dollar waard, wat goed is voor zo’n 0,28 euro. Ripple is een van de cryptomunten waarbij nieuwe munten niet gemined worden, maar gewoon al bestaan, maar nog niet verdeeld zijn door het bedrijf. In totaal zullen er 100 miljard XRP in omloop gebracht worden. Deze bestaan allemaal al, maar een deel wordt nog gecontroleerd door het bedrijf zelf. Op dit moment is er 39.524.508.956 XRP in omloop. De overige, en meer dan 60 miljard, XRP bestaat dus wel, maar is niet in omloop. Hierdoor ligt de totale marktwaarde van ripple voorlopig op 12.886.879.698 dollar (meer dan 11 miljard euro). Ripple is zo de derde grootste cryptomunt op de markt en moet enkel bitcoin en ethereum voor zich laten.
Doordat er op dit moment zo’n derde van het totale aantal XRP in omloop is, heeft de cryptomunt dus wel nog een groot groeipotentieel. Op z’n hoogtepunt, in januari 2018, had één XRP een waarde van 3,65 dollar (3,15 euro). Hierdoor was de totale marktwaarde op dat moment gelijk aan maar liefst 141.363.013.461 dollar (zo’n 122 miljard euro). Een immens bedrag, zeker als je weet dat bitcoin, de grootste cryptomunt, op dit moment 112 miljard dollar (105 miljard euro) waard is. Dat betekent echter niet dat ripple op dat moment groter was dan bitcoin. De waarde van bitcoin bedroeg in januari 2018 namelijk ook een pak meer dan nu, waarbij de kaap van de 200 miljard dollar (172 miljard euro) ruimschoots overschreden werd.
© coinmarketcap.com
Waarom is ripple (XRP) zo populair?
Ripple is dus de op twee na grootste cryptomunt van het moment. Maar wat maakt het zo populair? Wel, in de eerste plaats heeft ripple veel van z’n populariteit te danken aan het feit dat verschillende grote bedrijven hun geloof in de munt hebben uitgesproken. Zo hebben Google Ventures en Seagate zelfs enkele miljoenen dollar geïnvesteerd in ripple. Ripple is zo geliefd bij grote bedrijven omdat het geen concurrentie is voor standaardmunten, maar een hulpmiddel om betalingen makkelijker te laten verlopen.
Ripple trekt dus voluit de kaart van makkelijke en snelle betalingen en wil niet zoals andere cryptocurrency’s traditionele munten vervangen. En inderdaad, betalingen die via het rippleprotocol gebeuren, gaan heel snel. Zo gebeuren betalingen doorgaans binnen de vier seconden. Concurrenten ethereum en bitcoin doen veel langer over een betaling doordat het systeem van blockchain daar heel wat ingewikkelder is. (Meer over het syteem van blockchain vind je hier.) Een betaling met ethereum duurt zo gemiddeld meer dan twee minuten. Bij bitcoin kan het meerdere uren duren alvorens je transactie geconfirmeerd wordt en dus doorgaat. (Waarom transacties met bitcoin zo veel tijd kosten, lees je hier.) Ripple wil hiermee vooral een alternatief bieden voor traditionele betalingen, waarbij het soms dagen kan duren alvorens een overschrijving voltooid is.
© ripple.com
Moet je investeren in ripple (XRP)?
Er wordt van ripple vaak gedacht dat het hier eigenlijk om een scam gaat. Dit wordt in de hand gewerkt door het feit dat de munt geen nut lijkt te hebben enerzijds en het feit dat het grootste deel van de cryptomunten nog steeds in het bezit is van de oprichters van de munt. Dat de munt op zich geen nut lijkt te hebben, klopt in principe. Wanneer je ripple koopt, is het enige wat je ermee kan doen het opnieuw verkopen. Het is dus geen cryptomunt waarmee je andere dingen kan kopen. Je kan de cryptocurrency wel aankopen en verkopen, maar erg winstgevend zal dat waarschijnlijk niet zijn.
Het feit dat meer dan 60 procent van het totale aantal XRP volledig in handen is van het bedrijf, houdt namelijk risico’s in. Want het bedrijf kan zo op slag alle XRP beschikbaar maken en zo de waarde van de munt volledig in de dieperik jagen. Wanneer je op dat moment XRP in je bezit hebt, ben je dus waarschijnlijk heel wat geld kwijt.
Bovendien raadden de eigenaars van ripple zelf af om te investeren in de cryptocurrency. Dat is namelijk niet het doel van de munt. Ripple wil louter traditionele betalingen vergemakkelijken en daarbij is het dus niet bedoeld als een munt om mee te handelen of ruilen. Dat handelen houdt te veel risico’s in en kan ook nadelig zijn voor het uiteindelijke doel van de munt. Want als alle XRP in het bezit is van particulieren, is het onmogelijk om de munt te gebruiken om transacties tussen verschillende landen door te voeren.
Waar kan je ripple (XRP) kopen?
Wil je toch investeren in ripple, dan kan je de cryptomunt kopen op verschillende websites. Je kan XRP kopen voor dollars en zelfs voor euro’s op Bitstamp en Kraken. Het is ook beschikbaar op de grote cryptohandelsplatformen zoals Coincheck, CEX.IO of CoinOne, maar daar zal je eerst al over bitcoin of een andere cryptomunt moeten beschikken om uiteindelijk ripple te verwerven.
Maar zoals eerder vermeld, is ripple dus niet de beste investering en is handel ook niet het doel van deze cryptocurrency.