Wat na Erasmus? VK richt na brexit Turing-programma op

Met de brexit achter de rug trekt het Verenigd Koninkrijk zich ook terug uit het Erasmus-programma. Dat is het project waarmee studenten hoger onderwijs vlot een semester aan een school in de Europese Unie konden studeren. Wat nu?

De Britse premier Boris Johnson had het al op kerstavond 2020 al duidelijk gemaakt: een brexit betekent ook het einde van de Britse deelname aan het Erasmus-programma. Dat project stuurde jaarlijks tienduizenden jongeren een semester naar het buitenland om daar te studeren.

Geen papierwerk, geen inschrijvingszorgen

Het voordeel van Erasmus is dat studenten niet moeten wakkerliggen van inschrijvingsgeld en allerlei papierwerk. Dat werd opgevangen met Europees geld, door Erasmus-begeleiders in te zetten. Maar volgens Johnson leidde het VK netto een verlies en dus stopt het land ermee. Het VK was de tweede populairste bestemming in het Erasmus-programma, op de eerste plaats staat Spanje.

Sinds 1987 zijn meer dan 300.000 studenten uit het VK op Erasmus vertrokken. In 2017 gingen 16.500 Britse studenten een semester of langer aan de slag aan een Europese universiteit. 31.727 studenten uit een Europees land kwamen vervolgens naar het Britse eiland.

Turing

In de plaats ervan zal Johnson voor Britse studenten wel een ander programma oprichten, Turing. Genaamd naar de Britse wiskundige die aan de basis van de moderne computer ligt en zo een cruciale rol had in de Tweede Wereldoorlog. Turing kraakte de Enigma-code, een systeem waarmee de Duitsers geheime strategische boodschappen doorstuurden. Daardoor konden de Engelsen aanvallen van de Nazi’s voorspellen.

Turing zal de Britten moeten toestaan om te blijven studeren aan buitenlandse universiteiten. Volgens Johnson heeft dat enkel voordelen. ‘Studenten zullen niet alleen de kans krijgen om naar Europese universiteiten te gaan, maar naar de beste universiteiten ter wereld.’

En Europeanen?

Voor Europese studenten die naar het VK willen, is er momenteel nog geen overkoepelende oplossing. Wie al in het VK is op een lopend contract, mag die looptijd wel afmaken. Universiteiten kunnen ook op eigen initiatief een bilaterale afspraak maken met een Britse universiteit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20