Wat je wel en niet moet doen op een personeelsfeest

Op het ogenblik dat je besluit om naar een bedrijfsfeest te gaan, ongeacht of dit feest bedoeld is om een feestdag te vieren of dat het een bedrijfsuitje betreft, dan is het goed om te weten dat je je beter aan bepaalde regels kunt houden. Door je onfatsoenlijk of ongepaste te gaan gedragen op een bedrijfsfeest kun je immers aanzienlijke schade toebrengen aan je professionele reputatie. Ondanks het feit dat dit soort gelegenheden vaak prima mogelijkheden biedt om te socialiseren met je collega’s, dien je je er terdege van bewust te zijn het nog altijd feest is dat aan je werk gerelateerd is. Om je te behouden voor domme dingen hebben we hieronder een aantal tips verzameld zodat je later met een gerust hart weer op de werkvloer kunt verschijnen.

Drink niet te veel alcohol

Door het drinken van alcoholische dranken zullen je remmingen afnemen en verandert bovendien je waarnemingsvermogen. Door het drinken van teveel alcohol kun je misschien dingen doen, of zeggen, waar je achteraf spijt zult hebben. Het is dan ook beter om je op een bedrijfsfeest te beperken tot slechts één of twee alcoholische drankjes. Het aantal drankjes zal afhangen van je gebruikelijke reactie op alcohol. Je zou misschien kunnen denken dat het drinken van drie drankjes niet te veel is voor je, maar zelfs wanneer je dit vrijwel zeker weet en er bovendien van overtuigd bent dat je je goed met alcohol om kunt gaan, dan dien je alsnog in gedachten te houden dat niet iedereen hier hetzelfde over zal denken. Je zult namelijk willen vermijden dan je aangeschoten of zelfs dronken wordt, zelfs als het drinken van een aantal drankjes niet veel effect op je lijkt te hebben.

Beschouw een bedrijfsfeest niet als een bar voor alleenstaanden

Een bedrijfsfeest zal je in de gelegenheid stellen om een andere kant van je collega’s te leren kennen. Je moet echter niet proberen om één van hen extreem goed te leren kennen.De boekhouder, of boekhoudster, van het bedrijf kan er op een bedrijfsfeest opeens een stuk aantrekkelijker uitzien. Toch is het absoluut aan te bevelen om je dierlijke instincten de baas te blijven en een romance op de werkvloer, of erger nog een one night stands te voorkomen. Een dergelijke relatie kan namelijk rampzalig zijn als je tenminste met opgeheven hoofd op je werk rond wilt blijven lopen. Voor je het weet doen er immers de wildste verhalen over je de ronde binnen het bedrijf en dat is zeker niet bevorderlijk voor je reputatie en eventuele carrièrekansen.

Flirt of handel niet op een seksueel getinte manier

Ondanks een flirt soms totaal onschuldig kan zijn (wanneer dit niet het geval is dien je de vorige tip nogmaals door te lezen), maar zeker is wel dat je een bepaalde boodschap naar je collega’s stuurt. Indien je echter gerespecteerd wilt worden op de werkvloer en wilt voorkomen dat je wellicht één of meerdere claims met betrekking tot seksuele intimidatie jouw kant op komen, dan bewaar je deze kant van jezelf beter voor een avondje stappen met vrienden. 

Draag feestelijke, maar niet te onthullende, kleding

Draag op een bedrijfsfeest feestelijke kleding, maar vermijd kledingsstukken die te onthullend zijn. Beter laat je kleding met een laag uitgesneden decolleté, losgeknoopt shirts, strakke broeken en outfits die te veel huid laten zien in je kledingkast achter. Daarentegen kun je prima kleding kiezen die schittert, fel gekleurd is of van pailletten is voorzien, maar overdrijf hierin zeker niet. Je moet dus eigenlijk proberen om op een bedrijfsfeest je zo te kleden dat de kleding voor een typische werkdag wat extra versiering mee heeft gekregen.

Houd altijd je reputatie hoog

Mensen hebben al snel de neiging om volledig te ontspannen op een bedrijfsfeest. Veel plezier hebben is op zich geen probleem, maar je mag absoluut niet uit het oog verliezen dat je een zekere reputatie hoog hebt te houden. Op het ogenblik dat je namelijk vergeet om dat te doen, dan loop je het risico dat je iets aan je collega’s onthult waar je achteraf enorme spijt van krijgt, zeker niet wanneer je vertrouwelijke informatie afzet tegen de professionele setting op de werkvloer. Alcohol speelt hierbij in een groot aantal gevallen een belangrijke rol, dus dien je er absoluut voor te zorgen dat je niet te veel alcoholische versnaperingen tot je neemt op een bedrijfsfeest.

Vertel geen schuine grappen

Op een bedrijfsfeest is het weliswaar de bedoeling dat sfeer wat losser wordt en daarbij hoort zo nu en dan het vertellen van een leuke grap ook bij.  Het vertellen van grappen kan op zich geen kwaad als je een bedrijfsfeest bezoekt, maar je moet wel heer er oppassen dat dit geen grappen zijn die je collega’s of je direct leidinggevende (of erger nog zijn of haar superieur) kunnen beledigen. Een heleboel mensen zullen bovendien af worden geschrikt door schuine grappen die ongegeneerd worden verteld. Beter kies je dus voor grappen die beschaafd zijn en die niemand voor het hoofd kunnen stoten als je een bedrijfsfeest op wilt vrolijken. 

Stop je telefoon weg

Het is de bedoeling om tijdens een bedrijfsfeest te socialiseren, in plaats van steeds op je mobiele telefoon te kijken. Op een bedrijfsfeest dien je immers op een aangename manier tijd door te brengen met je collega’s en je dus niet te richten op sociale media of je mailbox. Wanneer je namelijk alleen maar op je mobieltje zit te turen, dan zul je niet in staat zijn om (voldoende) aandacht te besteden aan de festiviteiten. Indien je je telefoon af en toe moet controleren, dan glip je bij voorkeur even weg als je dit wilt doen. Natuurlijk is het op een bedrijfsfeest wel erg handig als je je mobieltje binnen handbereik hebt om bijvoorbeeld leuke foto’s te maken.

Praat niet achter de rug van mensen om

Alleen omdat een collega niet aanwezig is op een bedrijfsfeest, is nog geen geldig reden om over hem, of haar, te gaan roddelen. Je praat dan immers over iemand achter diens rug om en dat is uiteraard niet leuk. Bovendien bestaat er een kans dat één of meerdere vrienden van de betreffende collega wel op het bedrijfsfeest aanwezig zijn en de roddels, en de verspreider(s) daarvan, doorvertellen aan de persoon in kwestie.

Neem geen ongenode gasten mee

Sommige bedrijfsfeesten zijn alleen bedoeld voor medewerkers van het bedrijf. Je mag er dus niet zomaar vanuit gaan dat het goed is om je partner, of iemand anders, mee te nemen naar het feest zonder eerst te checken of dit geen bezwaar is. Je baas zal wellicht niet staan te springen om voor een extra persoon te gaan betalen. Bovendien zul je je eveneens af moeten vragen hoe je introducé zich zal voelen als blijkt dat zijn, of haar, komst eigenlijk niet gewenste was.

Onderschat het belang niet van het gedrag van je introducé

Op het moment dat je uit wordt genodigd samen met een introducé voor een bedrijfsfeest, dan dien je een verstandige keuze te maken ten aanzien van de persoon die je meeneemt. Je wilt immers niet dat je met iemand op komt dagen die zich niet goed weet te gedragen, zelfs als het je vaste partner betreft (als gevolg van drank kan ook deze persoon wellicht minder gewenst gedrag gaan vertonen waar je je achteraf behoorlijk voor kunt schamen). Zijn, of haar slechte gedrag, kan er zelfs voor zorgen dat je collega’s een minder positief beeld van jou gaan vormen. Je introducé zal zich dan ook absoluut aan dezelfde regels dienen te houden als elke andere bezoeker van dit bedrijfsfeest en daar dien je vooraf grondig over na te denken. Je wilt namelijk niet dat je reputatie geschaad wordt door de ongepaste gedragingen van je introducé.

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20