Wat je onmiddellijk kan starten in Bijberoep

 

Op het moment dat je vrij sober leven leidt, dan heb je over het algemeen twee mogelijkheden om wat extra geld in het laatje te brengen en het saldo je bankrekening wat te verhogen, namelijk:

  • je kunt gaan besparen op allerlei kosten om meer geld over te houden elke maand,
  • je kunt proberen om meer geld te verdienen.

Door beide manieren toe te gaan passen, zul je uiteraard nog sneller wat meer financiële speelruimte kunnen creëren. Ook kun je op deze manier natuurlijk de kans dat je je financiële doelstellingen op lange termijn gaat bereiken enorm vergroten, ongeacht of dat nu het aflossen van een studieschuld is of dat je wilt sparen voor de vakantie waar je al jarenlang alleen maar van kunt dromen.

Een bijbaan voor meer financiële speelruimte

Het nemen van een bijbaan is een geweldige manier om wat extra geld te kunnen verdienen. Er zijn namelijk een heleboel bedrijven die je zonder problemen vrijwel direct kunt beginnen, zoals het schrijven van een blog op een betaalde website of voor een bedrijf. Een bijbaan nemen is vaak niet alleen erg praktisch, maar in de meeste gevallen ook nog eens erg leuk. Door je creativiteit en fantasie even de vrije loop te laten, kun je waarschijnlijk wel iets bedenken dat je leuk vindt om te doen, waar je erg goed in bent en dat bovendien zeer winstgevend kan zijn.

Welk bijberoep kun je direct beginnen?

De eerste vraag die je je dus dient te stellen, is wat voor soort bedrijf je zou kunnen beginnen als bijberoep? Er zijn letterlijk duizenden mogelijkheden op te noemen, maar het is aan jou om te bepalen welke bijbaan het beste bij je persoonlijke situatie past en waar je je prettig bij voelt. Sommige bijbanen zijn relatief makkelijk te realiseren, terwijl andere wat meer tijd en moeite zullen vergen om in een bepaald deel van de zakenwereld werkelijk voet aan de grond te kunnen krijgen. Voor sommige mensen is het echter al een helse opgave om zich te bedenken welke bijbaan het beste bij hen past. Voor hen, maar ook voor iedereen die wel wat extra inspiratie kan gebruiken, hebben we hieronder een aantal ideeën op een rijtje gezet om je te helpen je creativiteit de vrije loop te laten.

Een aantal ideeën als je een bijberoep wilt kiezen

Les geven aan grote groepen

Op een leuke manier je kennis en/of vaardigheden benutten, kun je onder andere doen door lessen te verzorgen bij een naschoolse opvang of een studiebegeleidingclub. Uiteraard kun je ook lessen geven aan individuele studenten of aan een kleinere groep, maar dat levert in de regel veel minder geld op in verhouding tot de tijd die je erin moet steken.

Spreken in het openbaar

Een heleboel mensen hebben er een hekel aan om voor grote te spreken. Zelfs professionals zien vaak enorm op om hun verhaal te vertellen als er een omvangrijk publiek aanwezig is. Wanneer je echter een vlotte babbel hebt en niet nerveus wordt van het spreken in het openbaar, dan ligt hier een interessante kans op je te wachten. Door jezelf aan te bieden als openbaar spreker kun je namelijk aardig wat geld verdienen door namens een bedrijf of persoon een bepaald idee of product te presenteren.

Persoonlijke kindercoach

Vandaag de dag hebben steeds meer ouders een enorm drukke agenda, zo druk zelfs dat ze nauwelijks nog tijd overhouden om zich met hun kroost bezig te houden. Een persoonlijke kindercoach is dan ook een relatief nieuw fenomeen aan het worden en een waar gat in de markt. Wanneer je als persoonlijke kindercoach aan de slag wilt, dan kun je het volgende verwachten. Sommige ouders (meer dan je zou aanvankelijk denken) kunnen vaak hun kinderen belangrijke vaardigheden niet zelf bijbrengen, bijvoorbeeld een leren hoe het kan fietsen, hoe het zindelijk kan worden of hoe het diens schoenen moet strikken. Dergelijke drukke ouders zullen dan ook maar wat graag een persoonlijk kindercoach inhuren om hun kinderen deze belangrijke vaardigheden te leren. Het voordeel van deze bijbaan is dat je er geen speciale opleiding voor genieten hoeft te hebben, alleen dient je gedrag onbesproken te zijn om ouders goed te laten betalen voor een kwalitatief goede coach.

Verkoop je eigen creativiteit

Indien je dol bent op bijvoorbeeld tekenen of op het ontwerpen van T-shirts, dan kun je deze (maar ook een heleboel andere) creatieve vaardigheden inzetten om wat extra geld binnen te halen. Je kunt soms zelfs met je eigen creaties een aardig inkomen genereren op websites zoals Etsy. Maar behalve online kun je natuurlijk je ook je creaties gaan verkopen op markten en beurzen. Het enige wat je hoeft te doen, is investeren in het benodigde materiaal en verder alleen je creativiteit en fantasie de vrije loop laten. Veel mensen vinden het nu eenmaal fijn om handgemaakte producten te kopen variërend van T-shirts tot mokken en van tassen tot skateboards. Voor deze bijbaan is de sky werkelijk de limit.

Persoonlijk assistent van ouderen

Als iemand eenmaal een hogere leeftijd heeft weten te bereiken, dan kunnen bepaalde huishoudelijke taken hem, of haar, veel lastiger afgaan dan in het verleden. Dit geldt ook voor het opknappen van hun woning, naar een supermarkt gaan om boodschappen te doen en zelfs voor het koken van een warme maaltijd. Je kunt deze mensen echter prima helpen, en er bovendien een aardig extra inkomen aan overhouden, door deze ouderen te gaan assisteren bij het uitvoeren van deze fundamentele taken zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Verwacht wordt dat deze markt de komende jaren alsmaar verder zal groeien, vanwege de vergrijzing van de generatie Baby Boomers. Deze mensen worden immers niet alleen steeds ouder maar willen bovendien steeds langer zelfstandig blijven wonen zonder hun (klein)kinderen om hulp te hoeven vragen. Als persoonlijk assistent van ouderen kun je al snel ongeveer 10 tot 15 euro per uur verdienen. Op het moment dat je een paar keer per week enkele ouderen kunt helpen zal je al snel je budget wat meer ruimte geven.

Freelance teksten schrijven

Freelance teksten schrijven is een uitstekende bijbaan om wat extra geld te kunnen verdienen. Door op deze manier teksten te schrijven kun je zelfs aardig wat geld verdienen, in het bijzonder als je werk weet te vinden in de commerciële copywriting (dat wil zeggen dat je teksten gaat schrijven voor bedrijven). Verder is het schrijven een blog een geweldige manier om geld te verdienen als schrijver, vooral als je je weet te onderscheiden van andere bloggers en veel gelezen blog kunt genereren.

Je moet echter wel rekening mee houden dat de concurrentie op dit moment erg groot is; een heleboel mensen zijn immers gaan freelancen toen ze door de recessie werden getroffen. Ook zij zullen langs deze weg proberen om met deze bijbaan wat extra geld te verdienen. Je zult dan ook bereid moeten zijn om je een weg omhoog te vechten. Gelukkig zal een kwalitatief goed geschreven tekst, of blog, altijd in de mode blijven waardoor het mogelijk moet zijn om je van een heleboel andere schrijvers te onderscheiden. Een goede en persistente schrijver zal echter geen problemen ondervinden bij het zoeken naar een freelance schrijfklus.

Opruimen van hondenpoep

Het opruimen van hondenpoep klinkt de meeste mensen nu niet bepaald als muziek in de oren, maar is de laatste wel echt een booming business geworden. De reden voor dit succes is dat niemand deze klus uit wil voeren, zelfs niet als het in hun eigen tuin ligt. Op het moment dat mensen het zich kunnen veroorloven, zullen ze dan ook vaak overgaan tot het inhuren van iemand die dit onsmakelijke werk wil doen.

Wanneer je je opwerpt om tegen betaling hondenpoep op te ruimen dan kun je al snel 15 euro, of zelfs meer, per hond, per week in rekening brengen als zij hun behoefte hebben gedaan in een tuin van een gemiddelde grootte. Je dient dan wel twee keer per week bij je klanten langs te gaan om de poep ook daadwerkelijk weg te halen. Natuurlijk kan een grotere tuin, of een plaats waar lange tijd niet schoon is gemaakt, meer geld in het laatje brengen.

Catering verzorgen voor particulieren of bedrijven

Hoewel er steeds meer mensen besluiten om thuis hun maaltijden te gaan bereiden, in plaats van veel geld uit te geven in een restaurant, zijn nog een groot aantal drukke gezinnen en professionals die gewoon zelf de tijd niet hebben om een gezonde, lekkere maaltijd klaar te maken. Op het ogenblik dat je een ware keukenprins9es) bent, dan kun je een flink wat geld verdienen door voor deze mensen de catering te verzorgen.

Wanneer je echter geen zin, of tijd hebt, om een volledige maaltijd te bereiden, dan kun je ook ervoor kiezen om bijvoorbeeld zelfgebakken koekjes of cakejes te gaan verkopen. Om je producten aan de man te brengen kun je onder andere gebruikmaken van de verschillende winkels op de website Etsy. Hier worden immers door verschillende mensen zelfgemaakte koekjes en snoepgoed te koop aangeboden. Maar ook het verkopen van zelfgemaakte jam in de zomermaanden kan je wat extra geld bezorgen. Vandaag de dag bieden echter steeds meer mensen hun diensten aan als cocktailcateraar. Zij bieden aan om tegen betaling op feesten en partijen allerlei smoothies en cocktails te komen maken.

Zoals je ziet zijn er een groot aantal manieren om in de horeca terecht te komen zonder dat je een volledig restaurant op hoeft te zetten en te runnen. Door je te specialiseren, bijvoorbeeld door je de kunst eigen te maken van het zelf bereiden van snoep of chocolade, kun je daar een prima bijbaan mee creëren.

Kinderopvang aan huis

Wanneer je, om welke reden dan ook, min of meer aan huis gebonden bent, bijvoorbeeld omdat je je pasgeboren baby moet verzorgen, dan kun je ervoor kiezen om helemaal te stoppen met werken. Een andere optie is om je kindje onder te brengen bij een betrouwbare oppas en zo extra inkomen te genereren en bij te dragen aan het gezinsinkomen.

Door aan werkende familieleden, vrienden en kennissen aan te bieden om op hun kroost te passen tijdens hun afwezigheid, zal er een heuse win win situatie ontstaan. De werkende ouders hebben een betrouwbare opvang voor hun kind en jij kunt op een leuke manier wat geld bijverdienen. Op het moment dat je het wel ziet zitten om op kinderen te passen bij je thuis, dan zul je wel in gedachten moeten houden dat er strenge regels en eisen worden gesteld aan het runnen van een kinderopvang. Niet alleen heb je hiervoor een speciaal diploma nodig (dat je echter al binnen een paar maanden in je bezit kunt hebben als je er werkelijk voor gaat), maar ook een bewijs van onbesproken gedrag.

Nalezen en corrigeren van teksten

Het is niet altijd even eenvoudig voor schrijvers, zowel voor professionals als voor amateurs, om hun eigen werk goed na te lezen. Veel mensen zullen om die reden een zogenaamde editor in de arm nemen om hun tekst na te lezen en deze na te kijken voordat definitief gebruikt gaat worden. Om een bijbaan te vinden in deze sector kun je adverteren napluizen op banenwebsites of gebruikmaken van flyers die je verspreidt op de campus van één of meerdere universiteiten. Professoren en wetenschappers zullen namelijk altijd op zoek zijn naar goede proeflezers en correctors van hun teksten en scripties.

Kleren maken of herstellen

Er zijn mensen die echt geen flauw idee hebben hoe ze hun kleding kunnen herstellen of een bepaald kledingstuk op maat moeten maken. In dat geval zul je doorgaans op zoek gaan naar iemand die wel over deze vaardigheden beschikt. Je dient dan meestal wel te betalen voor de diensten die worden verricht. Maar indien je wel goed met naald en draad, of beter gezegd met een naaimachine, om weet te gaan, dan kun jij juist de persoon zijn die betaald kan krijgen voor naai- of herstelwerkzaamheden aan kleding. Veel mensen weten namelijk niet hoe ze een naaimachine moeten gebruiken, of zelfs hoe ze een draad door het oog van een naald moeten krijgen. Wanneer je echt handig bent, dan kun je zelfs overwegen om anderen les te gaan geven en hen bijvoorbeeld te leren hoe ze zelf kleding kunnen maken. Deze lessen kun je eventueel gewoon bij je thuis geven aan individuele leerlingen of in kleine groepjes.

Koken van een diner bij klanten thuis

Het koken van een diner bij klanten thuis, is net even anders als het verzorgen van de catering. Bij deze bijbaan ga je immers als kok in het huis van een ander aan de slag om een maaltijd te breiden. Dit kan eenmalig zijn, maar even goed één of meerdere keren per week. Je bereidt dan telkens een complete maaltijd voor je klanten, maar daarnaast zorg je er ook voor dat alles achteraf weer wordt opgeruimd. Doordat je ervoor zorgt dat je klanten meer tijd hebben voor elkaar, omdat ze immers niet hoeven te koken en op te ruimen, zul je waarschijnlijk steeds meer klanten binnen weten te halen. Als bijbaan is dit dus helemaal geen slecht idee, zeker niet als je graag in de keuken staat.

Begin een eigen website

Een eigen website beginnen kan een geweldige manier om wat het extra inkomen te genereren zonder dat je daar erg actief mee bezig hoeft te zijn. Om te beginnen kun je een blog starten met een interessant, uniek en informatief thema. Al snel zul je een aantal vaste lezers hebben en zal het tijd zijn om de volgende stap te zetten, namelijk het verdienen van geld met reclames. Een andere optie is om een website te maken die kopers en verkopers van een bepaalde productgroep samenbrengen en waarvoor je abonnements- of transactiekosten in rekening zou kunnen brengen bij elke match. De sleutel tot succes bestaat in dit geval uit het buiten de box denken en met een idee komen dat voor bepaalde mensen een unieke oplossing zal bieden. Zelfs op het moment dat je een website wilt beginnen die vergelijkbaar is met een reeds bestaande site, dan moet je er alles aan doen om jou exemplaar groter en beter te maken. Alleen dan zul je je van alle concurrenten kunnen onderscheiden en meer geld binnenhalen.

Doneer eicellen

Voor vrouwen die op een relatief eenvoudige manier wat extra geld willen bijverdienen, ligt de mogelijkheid open om hun eicellen te doneren. Op het moment dat je relatief jong bent en je in een goede gezondheid verkeert, dan kan een dergelijke donatie je aanzienlijk wat inkomsten toevoegen. Je dient er echter altijd wel rekening mee te houden dat deze bijverdiensten wel gepaard zullen gaan met lichamelijke- en emotionele gevolgen. Om die reden moet je ervoor zorgen dat je van te voren goed hebt nagedacht over eventuele eiceldonatie zorgvuldig voordat je de definitieve stap gaat zetten.

De kans dat je wordt geselecteerd als eiceldonor is het grootst als je jonger bent dan 30 jaar, je een optimale gezondheid hebt, er goed uitziet en ook nog een hoog IQ hebt. Koppels die op zoek zijn naar eiceldonoren zullen deze aspecten namelijk erg belangrijk vinden. Daarnaast zul je een medische- en psychologische test moeten ondergaan voordat je als eiceldonor aangemeld kunt worden. Het zal je waarschijnlijk dan ook niet verbazen dat juist studentes in de regel erg gewild zijn als eiceldonor.

Uitlaten van honden of op dieren passen

Het starten van bedrijf dat in een bepaalde plaats honden uitlaat, of op huisdieren past, is een geweldige manier om wat extra geld in jet laatje te brengen. De meeste mensen zijn namelijk niet zuinig als het gaat om de zorg voor hun huisdieren, zelfs niet als het op economische vlak even wat minder gaat.

Een heleboel huishoudens in ons land zijn in het bezit van één, maar vaak zelfs meerdere, huisdieren. De uitgaven die per huishouden worden gedaan voor deze dieren zal, zelfs in een tijd van recessie, nog altijd stijgen. Eigenaren van gezelschapsdieren zijn dan ook vaak bereid om goed te betalen voor een wandeling met hun hond of een oppas voor één of meerdere huisdieren. Wanneer je dus van dieren houdt, en zij van jou, dan is dit een ideale bijbaan om direct mee te beginnen.

Inrichten en onderhouden van tuinen

Indien je dol bent op het werken in de buitenlucht, het planten van bloemen en onkruid wieden, dan zullen een heleboel mensen bereid zijn om je vorstelijk te betalen als je dergelijke klussen uit handen neemt. Het aanleggen en onderhouden van tuinen is in dit geval dan ook zeker een leuke manier om een bijbaan te creëren die bij je past. Je zou je klanten aan kunnen bieden om tegen betaling perken aan te leggen, bloemen te planten, struiken te snoeien, gazons te maaien, onkruid te wieden en afgevallen bladeren uit de tuin te verwijderen.

Op een natuurlijke wijze schoonmaken

Een steeds groter deel van de bevolking lijdt aan een vorm van chemische gevoeligheid. Dat, samen met de toenemende bewustwording van het belang van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, draagt bij aan de stijging van de natuurlijke schoonmakers. Deze natuurlijke (of groene) schoonmakers maken woningen schoon alleen maar met behulp van natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Er zijn een groot aantal schoonmakers aanwezig, maar deze hoeven niet allemaal je concurrenten te zijn als je maar weet hoe je je kunt onderscheiden. Om dit te doen, zul je alleen je potentiële klanten duidelijk moeten maken dat je enkel en alleen gebruikmaakt van natuurlijke- en organische ingrediënten om hun leefomgeving op een veilige manier schoon te maken. Dit alleen al kan een goede reden zijn voor je succes.

Decoraties verzorgen voor verschillende gelegenheden

Op het moment dat er decoraties en verlichting aan moet worden gebracht voor bijvoorbeeld de feestdagen of voor andere seizoensgebonden gelegenheden, dan zullen veel mensen daar  liever een ander voor inhuren. Het goed decoreren en van verlichting voorzien van een bepaalde ruimte kan immers best lastig zijn, zeker voor bedrijven en winkeliers die een topdrukte doormaken in de periode voor en tijdens de feestdagen. Ze hebben dan wel andere dingen te doen dan hun zaak op een gepaste manier te versieren en ook nog eens sfeervol te verlichten. Het starten van een decoratie- en verlichtingsbedrijf is een geweldige bijbaan om wat seizoensgebonden inkomsten aan je banksaldo toe te kunnen voegen.

Conclusie

Het beginnen met een bijberoep kan een uitstekende manier zijn om je inkomenssituatie te verbeteren. Het valt zelfs niet uit te sluiten dat je na verloop van tijd deze bijbaan zult gaan veranderen in een zaak waarvan je volledig gaat leven. Dit kan bijvoorbeeld het geval als blijkt dat je business zich gaat richten op een verdere groei. Bovendien zul je, als je een bijbaan hebt gekozen die je werkelijk interesseert, ook altijd met plezier aan het werk gaan. Aan het werk zijn met plezier mag dan ook zeker als een erg leuke bijkomstigheid worden beschouwd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20