Wat je nooit moet doen tijdens een zakenlunch

De ouders van de meeste mensen hebben hen een aantal basisbeginselen van de etiquetteregels bijgebracht en om die reden zullen deze dan ook in acht worden genomen. Zo zal het gros van de bevolking zich aan tafel weten te gedragen en bijvoorbeeld je mond gesloten houden tijdens het kauwen op voedsel, niet met je mond vol spreken en je ellebogen niet op tafel laten leunen. Hoewel een aantal mensen wat minder aandacht aan de etiquetteregels lijkt te besteden, zijn er nog een heleboel anderen die daar wel waarde aan hechten en dan in het bijzonder op het moment dat er sprake is van de dingen die je moet doen, maar ook absoluut moet laten, tijdens een zakenlunch. Daarnaast zijn er nog een aantal andere regels die je beter naleeft al lijken een aantal ervan misschien gewoon een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Er zijn helaas een aantal mensen dat nog steeds de basisregels van de etiquette niet (voldoende) onder de knie hebben.

Floss nooit je tanden tijdens een zakenlunch

Ondanks het feit dat een goede mondhygiëne van groot belang is als je een zakelijke meeting hebt, zul je deze in geen geval toe dienen te passen in het openbaar (en dus in aanwezigheid van je zakelijke relaties). Op het ogenblik dat je het vermoeden hebt, of zelfs zeker weet, dat er iets tussen je tanden terecht is gekomen tijdens het eten, dan zul je toch echt even een toiletruimte op dienen te zoeken voordat je het kunt verwijderen. Op welke manier dat je dit doet, is overigens geheel aan jou: je kunt dus een product naar keuze gebruiken om je mond mee te verzorgen. Het enige dat telt is dat je het voedselrestje niet in het bijzijn van anderen gaat verwijderen.

Kam, of borstel, je haren niet in het bijzin van zakelijke relaties

Tijdens een zakelijke lunch wil je er natuurlijk piekfijn uitzien, maar het is absoluut ongepast om je (warrige) haar weer in model te kammen of te borstelen aan tafel. Niemand zit immers te wachten op haren in hun eten en wanneer je een kam of borstel door je haar haalt, is de kans groot dat er een haartje zal ontsnappen en in een lunchgerecht van een ander belandt. Dit wordt door de meeste mensen niet gewaardeerd, of zelfs als zeer onsmakelijk en ongepast ervaren.

Snuit je neus niet in gezelschap

Voor veel mensen is weinig nog smeriger dan iemand die zijn, of haar, neus snuit terwijl jullie samen aan tafel zitten. Dit geldt overigens ook wanneer er wordt geniest of gehoest aan de tafel en de handen niet worden gewassen in een toiletruimte. Het beste houd je dan ook altijd een pakje papieren zakdoekjes binnen handbereik als je een beetje verkouden bent, maar toch een zakelijke lunch bij moet wonen.

Voer geen telefoongesprekken aan tafel

Ondanks de talloze mogelijkheden die de moderne technologie de mens vandaag de dag te bieden heeft, en iedereen dag en nacht bereikbaar lijkt te zijn via mobiele telefoons, is het ongepast om tijdens een zakelijke lunch te gaan telefoneren. Op het moment dat je een inkomende oproep krijgt, dan doe je er goed aan om je te verontschuldigen en ergens anders het gesprek aan te nemen, maar enkel en alleen als het een moment zich hiervoor leent. Indien je namelijk samen met je tafelgenoten midden in de bespreking van iets belangrijks zitten, dan kun je beter het gesprek niet aannemen en een betere kans afwachten om even van tafel te gaan. Bij voorkeur zet je je mobiele telefoon zelfs helemaal uit (of op stil) voordat je aan tafel gaat.

Niet voortdurend berichtjes sturen

Naar het beeldscherm van je mobiele telefoon zitten staren, zal niet in dank af worden genomen tijdens een zakelijke lunch. Beter wacht je dan ook met het beantwoorden van berichtjes op een meer geschikt moment. Indien je een dringend bericht moet verzenden, dan is het aan te raden om jezelf te verontschuldigen en snel een antwoord te verzenden op een discrete plaats. Berichtjes sturen en ontvangen is immers niet alleen erg storend tijdens een zakenlunch, maar zeker ook alles behalve erg beleefd.

Niet boeren in gezelschap

In sommige kringen is het laten van een boer na een maaltijd een teken dat je van de maaltijd hebt genoten. Hoewel de kok dit als heugelijk nieuws zou kunnen beschouwen, zullen er maar weinig tafelgenoten zijn die dit gedrag weten te waarderen. Het is dan ook zaak om het gas, dat uit je maag opborrelt, op een discrete manier te laten ontsnappen.

Niet smakken en slurpen tijdens het eten of drinken

Zeker in westerse landen is het (vrijwel) geluidloos eten een belangrijke etiquetteregel. Dit betekent dus dat je je eten niet al slurpend en/of smakkend naar binnen moet werken. Je tafelgenoten zullen het absoluut weten te waarderen als ze geen getuigen hoeven te zijn van elke hap die je neemt.

Eet rustig en alleen van je eigen bord

Tijdens een zakenlunch is het zeker aan te raden om rustig te eten, geen enorme happen te nemen en je voedsel goed te kauwen. De kans dat je dan met volle mond gaat praten, wordt immers een stuk kleiner en bovendien ziet dit er voor je tafelgenoten ook een stuk aantrekkelijker uit. Veel mensen voelen zich bovenal ongemakkelijk als zij nog met een redelijk vol bord eten voor hun neus zitten, terwijl één van de tafelgenoten zijn, of haar, gerecht al helemaal op heeft. Daarbij komt verder dat je alleen het voedsel van je eigen bord eet, en dus niet het restje van je tafelgenoot ook nog naar binnenwerkt. Dit komt immers als erg hebberig en onbeleefd over.

Geen make-up opdoen of bijwerken aan tafel

Volgens de regels van de etiquette is het allerminst beleefd om in gezelschap make-up aan te brengen of deze bij te werken. Om die reden hoor je dames regelmatig zeggen dat ze hun neus even gaan poederen. Overigens kan deze uitspraak ook een discrete aankondiging zijn dat een vrouw even naar het toilet gaat> Hoewel het aanbrengen of het bijwerken van make-up niet in gezelschap dient te gebeuren, is dit in het bijzonder erg ongepast wanneer je een zakenlunch bijwoont.

Eet enkel en alleen vingervoedsel met je vingers

Hapjes kun je uiteraard prima eten zonder gebruik te maken van een mes en vork. Maar het zal je verbazen hoeveel gerechten er door mensen als hapjes, of als vingervoedsel, worden beschouwd. Voordat je naar een zakenlunch vertrekt doe je er dan ook verstandig aan om na te gaan wat de plaatselijke gebruiken zijn op dit gebied. Soms is het aanvaardbaar dat je frietjes of een kippenpootje met je handen eet, terwijl in andere kringen dit zeker zal worden afgekeurd. Wanneer je twijfelt of een bepaald gerecht met de hand gegeten mag worden, dan kies je bij voorkeur voor de veilige weg en eet het voedsel met bestek of kies je een alternatief waarvan je weet dat het met mes en vork gegeten dient te worden.

Maak geen negatieve opmerkingen over een gerecht van een ander

Er zijn maar weinig dingen zo kinderachtig als het maken van denigrerende opmerkingen over het gerecht dat iemand anders eet. Je zult wellicht herinneringen bij je tafelgenoten oproepen van vervelende kinderen in een schoolkantine die een kind uitlachen vanwege een plakkerige boterham met jam.

Blijf beleefd tegen het personeel van de eetgelegenheid

Waar mensen werken, worden zo nu en dan fouten gemaakt en dat geldt ook voor plaatsen waar een zakenlunch kan worden gehouden. Maar zelfs als alles totaal in het honderd loopt, is het van cruciaal belang dat je je emoties in de hand houdt en het personeel uiterst beleefd blijft behandelen. Je zult namelijk geen goede indruk op je zakenrelaties maken wanneer je de bediening of de kok een veeg uit de pan geeft omdat er iets niet naar wens was. Verder wordt het door veel mensen als erg denigrerend beschouwd als je iemand van de bediening naar je tafel fluit of roept. Een subtiel handgebaar is in de regel voldoende om de aandacht van een ober of serveerster te trekken.

Bestel geen belachelijk dure gerechten of drankjes

Ind8ien je voor een zakenlunch uit wordt genodigd, dan getuigd het van weinig respect voor je gastheer, of gastvrouw, als je het meest dure gerecht of de meest dure drank op de menukaart eruit pikt. Ook is het niet gepast om bijvoorbeeld een extra grote portie te bestellen als één van je tafelgenoten de kosten voor zijn, of haar rekening neemt. Je kunt dan bovendien op je zakelijke relaties overkomen als hebberig, of zelfs als een profiteur.

Probeer geen overdreven indruk te maken als gastheer of gastvrouw

Wanneer je zelfs één of meerdere zakelijke relaties uit hebt genodigd voor een zakenlunch, dan doe je er verstandig aan om geen overdreven indruk te willen maken, bijvoorbeeld door in een extreem dure eetgelegenheid deze lunch te organiseren, of ongewoon dure gerechten of dranken aan te laten rukken. In de regel is een goede maaltijd goed genoeg om je zakenrelaties te laten merken dat je hen waardeert. Door een zakenlunch te veel op te blazen, kun je namelijk er pocherig of overdreven overkomen bij deze mensen. Bovendien is het voor hen dan vaak een stuk lastiger om een volgende keer een soortgelijke zakenlunch te regelen.

Wacht met eten totdat je tafelgenoten ook hun gerecht geserveerd hebben gekregen

Het kan gebeuren dat niet alle gerechten in één keer geserveerd worden, bijvoorbeeld als er verschillende gerechten voor meerdere personen besteld zijn. In dat geval is het niet gepast om alvast te gaan eten, terwijl je tafelgenoten nog op hun bestelling wachten. Zodra iedereen van het gewenste is voorzien, en al je tafelgenoten een smakelijk eten is gewenst, kun je rustig beginnen met eten.

Voorkom dat je aangeschoten of zelfs dronken wordt

Bij vrijwel elke zakenlunch zal ook wel een drankje worden genuttigd. Op zich hoeft het drinken van een alcoholische versnapering geen probleem te zijn, mits je je drankgebruik tenminste goed in de hand kunt houden. Het is namelijk niet wenselijk dat je in het bijzijn van zakelijke relaties aangeschoten, of zelfs dronken, wordt. Je bent immers het visitekaartje van je bedrijf en je kunt het je dan ook niet permitteren om bijvoorbeeld dronkenmanspraat uit te gaan kramen, of je op een andere manier onbehoorlijk te gedragen in het bijzijn van zakenrelaties.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20