Wat is de impact van de lager dan verwachte Amerikaanse inflatie op de financiële markten?

Wat is de impact van de lager dan verwachte Amerikaanse inflatie op de financiële markten?
Wall Street – (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid pakte gisteren uit met een aangename verrassing voor de beleggers. Uit het inflatierapport van het ministerie bleek dat de inflatie minder hoog lag dan verwacht. Dat nieuws gaf Wall Street een opmerkelijke boost.

Waarom is dit belangrijk?

De Amerikaanse inflatie bedroeg in oktober 7,7 procent (op jaarbasis). Dat was minder dan verwacht. De economen hadden een geldontwaarding van 7,9 procent voorspeld. De kerninflatie – zonder voeding en energie – bedroeg 6,3 procent (op jaarbasis). In september was dat nog 6,6 procent. Ook op dat vlak ligt het cijfer lager dan verwacht (6,5 procent).

In het nieuws: Wall Street heeft de voorlaatste handelsdag van deze week fors in het groen afgesloten.

  • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 won 5,5 procent;
  • de techindex Nasdaq was de winnaar van de dag met een stijging van 7,3 procent;
  • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, eindigde 3,7 procent in het groen.

De details: het lager dan verwachte inflatiecijfer is dan ook goed nieuws voor de beleggers.

  • De kans neemt toe dat de Federal Reserve in december minder hard aan de handrem zal trekken. De jongste vier vergaderingen heeft die de rente telkens met 75 basispunten verhoogd, waardoor die nu 3,75 à 4 procent bedraagt. De markt verwacht volgende maand een verhoging met 50 basispunten.
  • Waarom zijn minder forse renteverhogingen goed nieuws voor de markten? Hogere rentes maken vastrentende activa lucratiever waardoor beleggers hun aandelen inruilen voor onder meer bedrijfsobligaties en staatspapier. Bovendien worden de schulden voor bedrijven duurder, wat de winstmarges onder druk zet. Daardoor bestaat de kans dat beursbedrijven minder royale dividenden uitkeren

Niet alleen een impact op de beurzen

Het Amerikaanse inflatiecijfer heeft niet alleen een impact op de beurzen. Ook elders zien we enkele opvallende bewegingen.

Om te beginnen zakt de Amerikaanse langetermijnrente.

  • De tienjaarsrente bedraagt nu iets meer dan 3,8 procent. Voor de bekendmaking van het inflatierapport was dat nog 4,15 procent.
  • Door de verwachting dat de Fed de rente nu minder fors zal verhogen, is er minder interesse in staatspapier.

Door de lagere rente verliest de dollar terrein tegenover de euro.

  • De greenback was gisteren al onder pariteit met de euro gedoken en zet vandaag de koers naar beneden voort. 1 dollar is nu ongeveer 0,97 euro. Begin deze maand was dat nog zo’n 1,03 euro.
  • Doordat er minder interesse is in Amerikaans schuldpapier, daalt ook de vraag naar de Amerikaanse munteenheid, met een dalende koers als gevolg.

Einde koers omhoog voor de dollar?

Volgens enkele strategen van de grootbank ING is het nog te vroeg om te spreken van een structurele daling van de dollar.

  • “Het is simpelweg te vroeg om te zeggen dat de Fed de hoge inflatie heeft verslagen”, klinkt het. “We moeten nog op enkele andere cijfers wachten die die tendens bevestigen, waaronder de jobcijfers. De arbeidsmarkt blijft momenteel krap.”
  • “Het kan zijn dat de Fed niet veel interesse heeft om nu al de andere richting uit te gaan met het geldbeleid zonder alle mogelijke gegevens te hebben verzameld vóór de vergadering van december”, zegt Francesco Peslo, één van de strategen van de grootbank.
  • Hij voegt er ook aan toe dat er op dit moment weinig alternatieven zijn voor de dollar. “De eurozone is de herfst goed doorgekomen, maar de energiecrisis is nog niet voorbij, zeker als de regio te maken krijgt met een strenge winter”, klinkt het. “In China verwelkomen de markten de versoepeling van de coronaregels, maar de besmettingscijfers zijn hoog en de vaccinatiegraad laag, wat betekent dat een volledige afschaffing van de beperkingen nog niet voor morgen is.”
  • “Voorts zijn er veel meer risico’s voor de financiële markten dan het geldbeleid van de Fed”, vervolgt de strateeg. “Ik denk onder meer aan krimpende bedrijfswinsten, de problemen op de huizenmarkt en de onrust op de cryptomarkt.”
  • “Het behouden van defensieve longposities in dollars tegen een achtergrond van een dreigende wereldwijde recessie en mogelijk meer instabiliteit in het risicosentiment lijkt in dit stadium nog steeds redelijk”, besluit Peslo. “Met andere woorden, de piek van de dollar ligt misschien achter ons, maar een neerwaartse trend is er misschien nog niet. Wij blijven gematigd bullish ten opzichte van de greenback tot het einde van het jaar.”

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.