Wat is het beste voor je computer? Slaapstand, sluimerstand of afsluiten?

‘Verlengt de slaapstand de batterijduur van mijn computer?’ en ‘Wat kan ik doen om energie te besparen?’, zijn twee veelgestelde vragen.

Het is vooral je werkproces dat bepaalt of je je computer best in slaap- of sluimerstand zet, of zelfs volledig afsluit. Niets is zo frusterend als de tijd die je moet wachten tot je computer opnieuw opstart. De slaapstand vergt wat meer energie (0 – 6 watt), maar start de computer daarna sneller opnieuw op. De sluimerstand verbruikt minder van je batterij, maar heeft meer tijd nodig om de computer daarna opnieuw op te starten.

Dezelfde logica geldt ook wanneer je je computer volledig afsluit. Toch zal je computer verouderd zijn lang vooraleer hij versleten is van het veelvuldig aan- en uitzetten. Een computer afsluiten en heropstarten vergt dan ook minder energie dan hem gewoon aan te laten staan.

Wie energie wil besparen kan zijn instellingen zo programmeren dat zijn computer automatisch in Slaap/Standby-modus gaat na 15 minuten inactiviteit. Ook de energieverslindende, kleurrijke screensavers zijn af te raden wanneer je vaak met je batterij werkt.
Op het einde van je werkdag sluit je de computer best gewoon af.

Wie een laptop koopt gaat sowieso zuiniger om met energie. Een laptop verbruikt 15 à 60 watt, terwijl een desktop 65 à 250 watt verbruikt en daarbovenop nog eens 15 tot 80 watt voor een monitor.

PS. Je batterij is belangrijker dan je denkt. Om ze zo lang mogelijk functioneel te houden, moet je ze dagelijks volledig opgebruiken. Je computer de volledige dag aan het stroomsnoer laten is dus niet goed; je batterij volledig laten leeglopen wel.

Meer