Wat heb je gedaan na je laatste baan?

Op het moment dat er een gat in je loopbaan is ontstaan nadat je bij je vorige werkgever weg bent gegaan, dan zullen werkgevers in de regel van je willen weten op welke manier je je tijd door hebt gebracht sinds deze job. Je kunt om die reden dan ook zeker verwachten dat je de volgende vraag wordt gesteld: “Wat heb je gedaan na je laatste baan?” De beste manier om deze vraag te beantwoorden is om altijd eerlijk te zijn, maar wel een antwoord te formuleren waar je van tevoren al goed over na hebt gedacht. Je zult de werkgever immers enige duidelijkheid moeten verschaffen over het gat dat op die manier in je loopbaan is ontstaan en waar je daarna mee bezig bent geweest, ongeacht of je nu beroepsmatig aan de slag bent gegaan of dat je een andere keuze hebt gemaakt om (tijdelijk) geen betaald werk te verrichten.

Vragen beantwoorden over wat je hebt gedaan na je laatste baan

Het is van groot belang, in het bijzonder als je gedurende een bepaalde tijd geen werk hebt gehad, de nodige informatie te verstrekken over de dingen die je in deze tijdspanne wel hebt gedaan. Je moet om die reden dus al een antwoord van te voren hebben overdacht en daarin alle constructieve activiteiten naar voren te brengen waar je je tijd mee door hebt gebracht. Een werkgever zal namelijk geen erg goede indruk van je krijgen als je aangeeft dat je een langere periode alleen maar thuis hebt gezeten om bijvoorbeeld te kunnen gamen.

Soorten activiteiten die je aan kunt halen

Indien je na je laatste baan cursussen hebt gevolgd om je kennis uit te breiden of deel hebt genomen aan workshops om daarmee je vaardigheden verder te verbeteren, dan kun je met een gerust hart deze informatie bespreken tijdens een sollicitatiegesprek. Het zal eveneens het vermelden waard zijn als je je vrijwillig aan hebt gemeld om te gaan werken voor maatschappelijke organisatie, of wanneer je als stagiaire aan de slag bent gegaan om zo extra ervaring te vergaren of je te oriënteren op een nieuw vakgebied. Indien je onlangs je baan verloren hebt, dan is het een goed idee om één van deze stappen te gaan zetten en dus een volgende werkgever laten zien dat je veel belangstelling hebt voor je beroepsmatige ontwikkeling en dat zal absoluut een gunstige indruk op hem, of haar, achterlaten.

Voor sollicitanten die hun carrière in een andere richting willen sturen, is het zinvol om tijdens een sollicitatiegesprek te benadrukken dat hij, of zij, bezig is met een onderzoek naar alternatieven op de carrièreladder die beter aansluiten bij je vaardigheden en interesses. Uiteraard zul je dan ook de verschillende stappen moeten noemen die je hebt gezet gedurende deze zoektocht op de arbeidsmarkt, zoals informatieve gesprekken die je hebt gevoerd met mensen die werkzaam zijn in een functie die je wel aantrekkelijk lijkt en het meelopen met iemand die een bepaalde functie bekleedt waar je wel in geïnteresseerd bent. Door dit soort acties zul je immers een beter beeld kunnen vormen van nieuwe banen die mogelijk aansluiten bij je persoonlijke vaardigheden, kennis en ervaring. Je gesprekspartner zal natuurlijk ook graag van je horen wat je van deze oriëntatie op de arbeidsmarkt hebt opgestoken en op welke manier dit je keuze voor de vacante functie binnen zijn, of haar, bedrijf heeft beïnvloed.

Waarom ben je gestopt met het verrichten van betaald werk?

In sommige gevallen kunnen sollicitanten bij hun vorige werkgever weg zijn gegaan om voor een zieke partner, kind of ouder te gaan zorgen. In een heleboel gevallen is het verstandig om deze informatie te delen met de persoon waar je het sollicitatiegesprek mee voert, in het bijzonder als de situatie weer is herstel (en het probleem om geen betaald werk meer te kunnen verrichten) inmiddels is opgelost, je dus weer in staat bent om voltijds aan de slag te gaan en je weer voldoende tijd en aandacht kunt besteden aan je werk. Het onthullen van een persoonlijke gezondheid probleem kan echter vaak een stuk lastiger zijn en is alleen aan te raden op het ogenblik dat het nu volledig op is gelost en waarschijnlijk niet opnieuw de kop op gaat steken.

Wanneer je naar een andere regio bent verhuisd vanwege je familieomstandigheden, zoals werken dichter bij de woonplaats van je kind of de ouder van je partner, dan zou je als antwoord kunnen geven dat je je aandacht hebt gericht op het vinden van de juiste functie op een boeiende en uitdagende arbeidsmarkt. Op het ogenblik dat je echter enige tijd vrij hebt genomen vanwege een ​​persoonlijk doel, zoals het maken van een wandeltocht door de natuurparken van Verenigde Staten, bergbeklimmen in de Himalaya, op reis gaan door India of als muzikant een toer maken, dan is het eveneens goed om dat aan te geven tijdens een sollicitatiegesprek. Bij de presentatie van dit soort redenen waarom je na je vorige baan enige tijd geen betaald werk hebt verricht, kan je goed van pas komen, zolang je maar goed kunt verwoorden op welke manier er aan de behoefte is voldaan en je je gesprekspartner overtuigend weet te benadrukken dat je huidige enthousiasme groot is voor de baan waar je voor solliciteert.

Voorbeelden van correcte antwoorden

Hieronder hebben we enkele voorbeelden van antwoorden verzameld op deze vraag zodat je een basis hebt als je je persoonlijke situatie uit wilt gaan leggen ten aanzien van de dingen die je hebt gedaan toen je tijdelijk niet actief was op de arbeidsmarkt.

  • Ik werkte aan een aantal freelance projecten, terwijl ik actief bleef zoeken naar een passende baan.
  • Ik heb gewerkt als vrijwilliger voor een organisatie die het analfabetisme en laaggeletterdheid terug wil dringen onder kansarme kinderen.
  • Mijn bejaarde ouders hadden behoefte aan een tijdelijke verzorger en ik heb dus na mijn vorige baan vooral tijd met hen doorgebracht.
  • Ik heb na mijn vorige functie mijn tijd besteed aan de zorg voor mijn kinderen, maar me ook ingezet voor een maatschappelijke organisatie in de buurt waar ik me als vrijwilliger aan had gemeld.
  • Ik ben na mijn vorige baan een ​​aantal korte voltijds opleidingen gaan volgen, maar heb ook deelgenomen aan enkele seminars en workshops om op die manier mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
  • Ik heb een jaar in het buitenland gereisd nadat ik af was gestudeerd aan de universiteit
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.