Wat en hoeveel kan ik lenen?

Een van de meest gestelde vragen bij het aangaan van een lening is: hoeveel kan ik eigenlijk lenen? Dat is natuurlijk voor iedereen anders want het hangt af van je financiële situatie. Maar toch kan je zeer gemakkelijk voor jezelf te weten komen wat je ongeveer zal kunnen lenen.

Voor je wil berekenen hoeveel je zal kunnen lenen, maak je best een duidelijk overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Zo weet je over welk budget je nog beschikt.

1/3- regel

Banken beslissen niet zomaar hoeveel je in totaal zal mogen lenen, ze kunnen verschillende regeltjes hanteren. De eerste is de 1/3- regel. Deze regel houdt in dat een derde van je (gezamenlijke) netto-inkomen naar leningen mag gaan. Dat telt ook voor de leningen die al lopen. Maar veel instellingen zijn een pak soepeler en gaan voor de 40 procent lasten/inkomstenverhouding.

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS). Daar kunt u gratis uw lening simuleren aan aantrekkelijke tarieven
Meer informatie

Een voorbeeld: jij en je partner verdienen allebei 1.500 euro netto per maand, in totaal is dat 3.000 euro. Met de 1/3- regel zou je in totaal 1.000 euro mogen spenderen per maand aan leningen. Met de veertigprocentregel is dat 1.200 euro.

De regel van de terugbetalingscapaciteit

Naast deze twee regels is er nog een andere regel die veel banken hanteren. De formule van de terugbetalingscapaciteit. Hier verminder je je maandelijkse inkomsten met je maandelijkse uitgaven. Onder maandelijkse inkomsten kunnen de volgende dingen horen: je loon, alimentatie, bijverdienste en huurinkomsten. Onder uitgaven vallen de lopende betalingen, bijvoorbeeld de huur voor je woning. De uitkomst van deze formule toont aan hoeveel je kan besteden aan leningen.

Vergeet de kosten niet 

Lenen gaat vaak gepaard met bijkomende kosten. Houd hier dus zeker rekening mee. Bij een persoonlijke lening is dat meestal het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Dat is een percentage dat uitdrukt hoeveel de bijkomende kosten zijn. Bij een hypothecaire rekening komen er nog net iets meer kosten kijken. Zo heb je de registratierechten, het ereloon voor de notaris en de aktekosten.

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS).Daar kunt u gratis uw lening simulerenaan aantrekkelijke tarieven
Meer informatie

Als laatste kan je nog altijd een beroep doen op de verschillende simulaties die banken aanbieden. Die zijn zeer gemakkelijk in gebruik. Maar het zijn natuurlijk allemaal richtlijnen. Wil je een gedetailleerde berekening? Ga dan eens langs bij de bank. Het is ook een slim idee om bij verschillende banken langs te gaan. Sommige hanteren namelijk een andere berekeningswijze.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20