Wat betekent deeltijds werken voor je pensioen? Bereken het hier

De overheid heeft het online pensioenportaal mypension.be uitgebreid met nieuwe functies. Zo kan je voortaan berekenen wat de impact is van een carrièreswitch op je pensioen.

Waarom is dit belangrijk?

Op het platform mypension.be kan je nagaan hoeveel pensioen je later zal krijgen. De tool biedt je informatie over de eerste en tweede pensioenpijler. Je vindt momenteel geen info op de site over de derde pensioenpijler, namelijk het fiscaal voordelige pensioensparen. De overheid heeft inmiddels wel andere functies toegevoegd aan mypension.be.

Dankzij het portaal mypension.be kan je berekenen hoeveel pensioen, wettelijk en aanvullend, je later zal krijgen. Voortaan is het voor werknemers ook mogelijk om na te gaan wat de impact is van bepaalde beroepskeuzes op je pensioen.

Veranderen van werk

Concreet biedt mypensioen nu de optie om te berekenen wat de impact is op je pensioen als je elders (als werknemer) aan de slag gaat. Voorts is het ook mogelijk om te controleren hoeveel pensioen je zal krijgen als je beslist om bijvoorbeeld deeltijds te gaan werken. Wie meer of minder verdient, kan zijn nieuwe loongegevens en andere voordelen in de tool invoeren om meteen het nieuwe vooropgestelde pensioenbedrag te zien.

“Wie meer of minder verdient, kan zijn nieuwe loongegevens en andere voordelen in de simulator invoeren om direct het nieuwe vooropgestelde pensioenbedrag te zien”, zegt Karen Lalieux, minister van Pensioenen. “Zodra burgers hun eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt, krijgen ze op die manier ondersteuning. Mypension.be stelt zo iedereen in staat om de juiste keuzes te maken en met vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan.”

Impact pensioenhervormingen

Mypension.be houdt overigens rekening met de hervormingen die eventueel een impact hebben op de berekening van je pensioen. Alle wijzigingen aan de wetgeving worden zo snel mogelijk geïntegreerd om zo het pensioenbedrag zo correct mogelijk te berekenen.

“Het team van mypension.be geeft daarom voorrang aan het updaten van bestaande functionaliteiten op basis van die hervormingen. Daarna komen de nieuwe functionaliteiten aan de beurt”, aldus de Federale Pensioendienst.

Mypension kan je zeker helpen om je pensioen te plannen. Eerder deze week bleek uit een onderzoek van de levensverzekeraar NN dat ruimt de helft van de Belgen niet weet hoeveel ze moeten opzijzetten voor hun oude dag. Door na te gaan hoeveel wettelijk en aanvullend pensioen je krijgt, is het eenvoudiger om te berekenen hoeveel je zelf moet sparen voor je oude dag, via bijvoorbeeld de derde pensioenpijler.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20