Liberalen willen strengere regels voor minimumpensioen

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en Kamerfractieleider Maggie De Block dienen een wetsvoorstel in om de toegang tot het minimumpensioen te verstrengen.

De hervorming van het pensioenstelsel wordt een van de grote politieke dossiers van het najaar. Pensioenminister Karine Lalieux (PS) moet met hervormingsplannen op de proppen komen. De Vlaamse liberalen geven een schot voor de boeg met een eigen voorstel.

Alleen wie minstens 20 werkjaren heeft, kan aanspraak maken op een minimumpensioen, stellen ze voor. Vandaag heb je daar recht op na een loopbaan van minstens 30 jaar, maar dat heb je ook als je bijvoorbeeld 10 jaar gewerkt hebt en 20 jaar werkloos was. Voor Open Vld moet je voortaan minstens 20 jaar effectief gewerkt hebben, klinkt het in een interview in Het Laatste Nieuws.

“Twintig jaar is nog altijd gebalanceerd. Het houdt rekening met mensen die pech hebben, maar het is uiteindelijk nog altijd minder dan de helft van een volwaardige loopbaan”, aldus Lachaert, die benadrukt dat de socialisten dit bespreekbaar vonden tijdens de regeringsonderhandelingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20