Wilde je profiteren van de staatsbon, maar kwam je te laat? Niet alles is verloren: er zijn andere, even lucratieve, opties beschikbaar.
Was de staatsbon een unieke kans? Welke formules kunnen een vergelijkbaar rendement garanderen?

Waarom is dit belangrijk?
De staatsbon met een looptijd van één jaar en een nettorentetarief van 2,81% was een groot succes voor de regering. Bijna 22 miljard euro werd opgehaald bij burgers. Het was echter niet genoeg om de Belgische banken onder druk te zetten om hun rentetarieven te verhogen. Op dit moment is het nog niet duidelijk of dit een eenmalige operatie was of dat er binnenkort een tweede kans komt om te profiteren van de staatsbon.Een gemiste kans? Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (cd&v), heeft de deur niet gesloten voor een tweede soortgelijke operatie in december, zoals oorspronkelijk gepland was… voordat het fenomenale succes van de operatie van vorig jaar september plaatsvond. In afwachting van meer duidelijkheid zijn er andere formules die (bijna) even veelbelovend zijn.
De kleinere banken
Zoals voorafgaand aan de speciale uitgifte van de overheid, bevinden de beste spaarformules zich nog steeds bij kleine private banken.
- MeDirect heeft aan het begin van de maand twee formules verhoogd, waaronder de “Fidelity Spaarrekening”, die is gestegen van 2,3% naar 2,8%. Hiermee is het de op een na meest rendabele optie voor Belgische spaarders, na de Santander Bank, die zojuist aankondigde het rentetarief van hun hoogste rendementsrekening te verhogen.
- Deze biedt nu hun “Vision Max”-formule met een rentetarief van 2,85%, maar dit is alleen van toepassing op spaarders met een saldo tussen 125.000 en 200.000 euro. In alle andere gevallen daalt het rentetarief naar 1,9%.
- Vision Plus van Santander Consumer Bank biedt nog steeds 2,65%, zonder de voorwaarden van de vorige formule.
Wat betreft Belgische banken, biedt de ING Spaarrekening Tempo nog steeds 2,25% (maximale spaarinleg van 500 euro per maand). Argenta biedt ook 2,25%.
Andere termijndeposito’s
Het aanbieden van een éénjarige obligatie is niet exclusief voor de overheid: sommige banken bieden het ook aan, met vergelijkbare of zelfs betere tarieven.
- De website Mes-finances.be, de meest uitgebreide Belgische financiële vergelijkingssite die voortdurend 50 financiële instellingen analyseert, wijst op de éénjarige obligatie van Deutsche Bank (netto 2,44%, maar met minimaal 100.000 euro aan investeringen). Merk op dat de bank dezelfde formule aanbiedt voor zes maanden, met een nettorentetarief van 2,42%.
- Izola Bank biedt een nettorentetarief van 2,33% voor een bedrag vanaf 500 euro op één jaar.
- Vergeet niet dat er termijndeposito’s zijn met verschillende looptijden; het is aan jou om te kiezen hoelang je bereid bent je geld te laten rusten. Let op, er zijn meestal boetes bij voortijdige opname.
Obligaties
Dit is een andere belangrijke consequentie van de schatkistoperatie: het heeft de interesse van de Belgen in financiële opties zoals obligaties plotseling vergroot.
- De interesse in obligatiebeleggingen heeft het hoogste niveau bereikt sinds 2010. “Een fenomeen waar de staatsobligaties waarschijnlijk niet vreemd aan zijn,” bevestigde ING België begin september. (kg/nd)