Warren Buffett heeft 120 miljard dollar verdiend aan toename marktwaarde Apple tot 3.000 miljard dollar

De investering van de wereldberoemde belegger Warren Buffett in Apple heeft de centimiljardair geen windeiren gelegd. Het belang van zijn conglomeraat Berkshire Hathaway in de iPhone-producent van ruim 5 procent is nu zo’n 160 miljard dollar waard, oftewel een winst van ruim 120 miljard dollar.

Apple kon op de eerste beursdag van het jaar uitpakken met een opvallende primeur. Het was maandag namelijk het eerste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf ooit dat meer dan 3.000 miljard dollar waard was op de beurs. Intussen is de marktwaarde lichtjes afgezwakt tot 2.940 miljard dollar. Op het moment van schrijven is de aandelenkoers gezakt met 1,4 procent (tegenover de slotkoers gisteren).

Ruim 120 miljard dollar winst

Het Orakel van Omaha zal ongetwijfeld met een grote glimlach naar de koerstabellen gekeken hebben. Zijn beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway heeft namelijk een belang van 5,4 procent in Apple. Het conglomeraat is in 2016 gestart met het opkopen van aandelen van de techgigant. Midden 2018 had Berkshire Hathaway 5,4 procent van de aandelen in handen. Voor die aandelen heeft hij destijds 36 miljard dollar betaald. Dat belang is intussen 160 miljard dollar waard, oftewel 124 miljard dollar meer.

Niet alleen de koersstijging heeft Berkshire Hathaway (op papier) al heel wat geld opgebracht. Ook de uitbetaling van dividenden hebben de kas van de investeringsmaatschappij al stevig gespijsd. Buffett heeft op die manier jaarlijks gemiddeld 775 miljoen dollar verdiend aan zijn investering.

Koele minaar techaandelen

“Dit is zonder twijfel één van de beste investeringen van Buffet van het jongste decennium”, laat James Shanahan, een analist bij de financiële dienstverlener Edward Jones die Berkshire Hahtaway van dichtbij opvolgt, weten in een reactie aan de nieuwssite CNBC.

Buffett was lange tijd een koele minnaar van techaandelen, maar de jongste jaren heeft hij zijn mening bijgesteld, mede dankzij zijn investeringsmanagers Todd Combs en Ted Weschler. Het belang van Berkshire Hathaway in Apple vertegenwoordigt nu zo’n 40 procent van de aandelenportefeuille, volgens berekeningen van InsiderScore.com.

Net zoals tal van andere techaandelen kon Apple volop profiteren van de lockdownperiodes in het coronajaar 2020. Omdat we met z’n allen thuis moesten werken, werden we verplicht om een beroep te doen op onze pc’s, laptops en smartphones thuis. Beleggers trokken dan ook volop de kaart van techaandelen. Het aandeel van Apple is in 2020 bijvoorbeeld gestegen met bijna 80 procent.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20