Apple is meer dan 3.000 miljard dollar waard op de beurs

De beurzen zijn 2022 goedgeluimd gestart. Zowel in Europa als de Verenigde Staten kleuren de koerstabellen groen. Extra goed nieuws is er voor Apple. Het techbedrijf is erin geslaagd om als eerste bedrijf ooit een marktwaarde van 3.000 miljard dollar te bereiken.

Beleggers wrijven zich ongetwijfeld in de handen. Op de eerste handelsdag van het jaar kleuren de belangrijkste indexen groen. In onze contreien heeft de Bel20 de eerste beursdag van het jaar 0,6 procent in het groen afgesloten. De Eurostoxx50 ging 0,8 procent hoger. Ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan doen de beursindexen het goed. Op het moment van dit schrijven noteert de Dow Jones 0,25 procent in de plus en is de Nasdaq 0,75 procent hoger geschoten. De S&P500 is 0,3 procent hoger geschoten.

3.000 miljard dollar

Apple trekt weliswaar alle aandacht naar zich toe op deze groene beursdag. Het aandeel van de techgigant noteert op dit moment 2,8 procent in de plus. Daarmee is Apple het eerste bedrijf ooit waarvan de marktwaarde de kaap van 3.000 miljard dollar heeft gerond.

Het bedrijf heeft sinds 2018 volop de wind in de zeilen. Toen kon Apple de kaap van 1.000 miljard dollar ronden. Apple was toen het eerste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf dat zo’n prestatie kon neerzetten. Twee jaar later was de beurswaarde al verdubbeld. Nu is daar dus nog eens 1.000 miljard dollar bijgekomen.

De pandemie heeft Apple hoe dan ook geen windeieren gelegd. Net zoals tal van andere techbedrijven kon de techgigant profiteren van de wereldwijde lockdowns in 2020. Doordat we met z’n allen moesten binnenblijven deden we ook vaker een beroep op de technologieën die we ter onze beschikking hadden, waaronder de iPhones en iPads. In het coronajaar 2020 is het aandeel van Apple dan ook bijna 80 procent hoger geschoten. In 2021 bleef de stijging “beperkt” tot ruim 35 procent.

Zelfrijdende wagens en metaverse

Ook vandaag blijven beleggers er alle vertrouwen in hebben dat Apple de bestverkopende technologische producten op de markt zal brengen. Daar komt nog eens bij dat het bedrijf zich ook op andere zaken begint toe te spitsen. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende wagens of de metaverse.

De Amerikaanse nieuwssite CNBC merkt ook op dat beleggers zich tot Apple hebben gewend als veilige haven tijdens de turbulente eindejaarsperiode op de beurs. De site verwijst daarbij naar de sterke balans en enorme kasstroom, die het bedrijf gebruikt om te investeren in nieuwe producten, aandelen terug te kopen en kapitaal terug te geven aan aandeelhouders via dividenden.

Ook enkele concurrenten van Apple zijn goed op weg om een beurswaarde van 3.000 miljard dollar te realiseren. Microsoft is op dit moment 2.500 miljard dollar waard en Google bijna 2.000 miljard dollar. De beurswaarde van Amazon bedraagt momenteel 1.750 miljard dollar.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20