Warme en droge zomer vervroegt Franse druivenpluk

In de Champagne moeten de druivenplukkers dit jaar vroeger in actie komen dan tot nu toe de gewoonte was. De warme zomer heeft er immers voor gezorgd dat de druiven sneller zijn gerijpt. Maar ook in andere Franse wijnstreken wordt de druivenpluk vervroegd.

De Franse wijnboeren stellen dan ook dat de klimaatverandering op hun activiteiten een duidelijk invloed begint te hebben. Opgemerkt wordt dat de sector zich aan die nieuwe omstandigheden zal moeten aanpassen.

Ergste droogte

“Hoge temperaturen en de ergste droogte in de geschiedenis hebben in heel Frankrijk enorme bosbranden veroorzaakt en de overheid werd gedwongen beperkingen op het watergebruik in te voeren”, benadrukt het persbureau Reuters. “Maar de opmerkelijke weersomstandigheden hebben ook de rijpheid van de druiven opgedreven.”

“Een druivenoogst in de maand augustus – in plaats van begin september vorig jaar – gebeurde in het verleden slechts een keer in een mensenleven”, erkent Charles Philipponnat, voorzitter van wijnmaker Philipponnat Champagne. “Dat is echter niet meer het geval. Het is vrij duidelijk dat de opwarming van de aarde ook op de druivenpluk zijn impact laat voelen.”

“Het is belangrijk om de druiven te plukken voordat de vruchten overrijp worden en met suiker oververzadigd raken”, verduidelijkt Philipponnat. “Tot nu toe leek de opwarming van de aarde een positieve impact op de sector te hebben.”

“Het oogsten kon hierdoor immers in goede weersomstandigheden – met minder regen en kou – gebeuren. Dit zorgde voor druiven van goede kwaliteit. Maar nu lijken we op een keerpunt te zijn aangekomen.”

Aanpassing

In heel Frankrijk verwachten de wijnproducenten dit jaar een oogst van goede kwaliteit. Dat betekende een grote opluchting nadat vorst en meeldauw vorig jaar de wijngaarden geselden. Die problemen konden dit jaar door de droge en warme weersomstandigheden worden voorkomen.

“Maar nu moet met mogelijk overrijpe druiven rekening worden gehouden”, waarschuwt Philipponnat. “Mogelijk zullen extreem droge zomerseizoenen in de toekomst nog andere problemen veroorzaken. De sector zal zich aan die nieuwe omstandigheden moeten aanpassen.”

In eerste instantie zal de druivenpluk vroeger op de kalender moeten worden gezet dan de voorbije decennia. Dat geldt niet alleen voor de Champagne. Het oogstseizoen viel dit jaar in de meeste grote wijnregio’s van Frankrijk dit jaar ongeveer twee weken vroeger dan normaal. “Dit wordt waarschijnlijk een blijvende trend”, merken de wijnmakers op.

“De wijnen kunnen een ander karakter krijgen en we moeten ons misschien aanpassen aan andere druivenrassen of overschakelen op teeltmethoden die enigszins afwijken van de huidige praktijken”, zegt Laurent Pinson, een wijnproducent uit Bourgondië.

“In de jaren tachtig van de voorbije eeuw vond de wijnoogst rond oktober plaats. Maar die periode is geleidelijk aan naar een vroeger tijdstip verschoven. Een oogst begin september, met af en toe zelfs augustus, is nu de norm geworden.”

(kg)

Meer