Wanneer uw baas Big Brother wordt: slimme webcams om ‘luie thuiswerkers’ in de gaten te houden

Teleperformance – een Franse multinational dat diensten als callcenters en dergelijke aanbiedt – gaat speciale webcams installeren om te controleren of zijn telefonisten die thuiswerken geen inbreuken begaan, zoals een broodje eten of op hun gsm kijken tijdens het werk.

Het bedrijf heeft bijna 400.000 werknemers wereldwijd, en verzorgt de telefonie van veel overheidsdiensten van verschillende landen. Nu veel van de operators van thuis uit werken, wil het bedrijf zich ervan verzekeren dat hun volledige aandacht naar hun job gaat. Het bedrijf gaat speciale camera’s installeren die uitgerust zijn om te monitoren op ‘telewerkinbreuken’. Zo zullen de camera’s registreren wanneer personeelsleden bijvoorbeeld hun bureau verlaten zonder toestemming en dat in realtime melden aan het management. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Gezichtsherkenning

Het personeel werd gezegd dat ze in de digitale werkomgeving moeten aangeven dat ze in pauze gaan, telkens ze hun bureau verlaten. Daarbij moeten ze ook een reden voor de pauze aanduiden. Eten is niet toegestaan tijdens de shift, en volgens de bronnen van The Guardian zijn de camera’s ook uitgerust met gezichtsherkenningssoftware die oppikt wanneer er iemand anders voor het scherm plaatsneemt.

De Britse krant heeft ook een interne memo te pakken gekregen waarin het volgende stond: ‘Als het systeem geen toetsenbordslag of muisklik detecteert, wordt u gezien als inactief gedurende die periode, en dat wordt ook zo aan uw leidinggevende gesignaleerd. Zorg er dus voor dat u uw productiviteit niet belemmert.’

Britse vakbonden, de multinational is erg actief in het Verenigde Koninkrijk, hebben al aangegeven dat soort van ‘home surveillance’ met alle middelen te bestrijden.

In een reactie lijkt Teleperformance aan te geven dat het systeem er komt op vraag van de thuiswerkers zelf. Volgens het bedrijf is het namelijk een reactie ‘op de overweldigende bezorgdheden omtrent isolatie, gebrek aan betrokkenheid met het team, en het lange tijd zonder collega’s zitten, opgeworpen door degenen die thuis zijn’.