Walmart vervangt robots door… mensen

De Amerikaanse supermarktketen Walmart zet niet langer robots in om zijn voorraden te inventariseren. In meer dan 500 winkels zullen de robots worden vervangen door mensen.

Het bedrijf maakte jarenlang gebruik van robots die worden ontwikkeld door Bossa Nova Robotics. Dat bedrijf zet robots in die een meter tachtig hoog zijn en voorzien zijn van camera’s die de voorraad in de winkelschappen tellen en producten identificeren die op een verkeerd plek zijn neergezet.

In een communiqué zegt Walmart dat het de voorbije jaar veel heeft geleerd van de samenwerking met Bossa Nova. We begrijpen nu hoe technologie werknemers kan helpen, hun taken kan verlichten en een betere klantenervaring kan bewerkstelligen. Walmart blijft ook tests uitvoeren met andere techbedrijven om voorraden te registreren en goederen te verplaatsen.

Begin dit jaar had Bossa Nova nog aangekondigd de robots van Bossa Nova in 650 bijkomende locaties in te zetten. Volgens de Wall Street Journal komt er nu een einde aan de samenwerking. De supermarktketen bereikt gelijkaardige resultaten door gewone werknemers in te zetten. Er zou ook twijfel bestaan over de reactie van klanten wanneer die de robots aan het werk zien.

Robotisering van de dienstenindustrie

Het gaat om een opmerkelijke ommekeer, want na de robotisering van het productieproces, wordt nu ook de dienstenindustrie steeds vaker met robotisering geconfronteerd.

Robots werken dag en nacht en hebben daarbij geen licht nodig. Ze staken niet en spreken hun baas niet tegen.  Studies situeren de arbeidskost van deze automaten 80% tot 95% lager dan die van mensen. Ook de energiekosten zijn zo’n 40% goedkoper.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20