Walmart gaat vaccins toedienen in winkels

De Amerikaanse supermarktketen Walmart is in gesprek met staten om vaccins te ontvangen zodat ze die kan toedienen in haar winkels om een breder publiek te bereiken.

‘We zijn allemaal klaar om terug te keren naar een normaal leven en voorbij de pandemie en deze vaccins gaan ons daarbij helpen’, zegt Tom Van Gilder, dokter en medisch verantwoordelijke bij Walmart, in een blogpost. Hij is ervan overtuigd dat Walmart de vaccinatiecampagne effectiever kan maken ‘gezien 90 procent van de Amerikanen op 10 mijl (16 kilometer) van een Walmart woont’.

De vaccins van Pfizer, die in de laatste fase naar goedkeuring zitten in de VS, moeten te allen tijde bewaard worden op -80 graden en Walmart kan daar een rol in spelen. Als supermarkt heeft het bedrijf namelijk makkelijk toegang tot diepvriezers omdat het daar ook sommige goederen in bewaart. Daarnaast heeft Walmart een keten van apotheekwinkels, waar de vaccins kunnen toegediend worden.

Bijna goedgekeurd

De groep bereidt meer dan 5.000 Walmarts en winkels van dochter Sam’s Club voor om de vaccins te ontvangen en onderhandelt nu met staten over de beschikbaarheid.

Donderdagnacht keurde een panel van experts bij de Amerikaanse farmawaakhond FDA het vaccin van Pfizer en BioNTech goed en later op vrijdag zou de FDA zijn finale oordeel geven. De VS heeft ondertussen in totaal meer dan 15 miljoen besmettingen met het coronavirus en 286.000 mensen stierven al aan het virus. Staten mogen zelf beslissen wie voorrang krijgt.

Belgische supermarkten hebben nog geen vragen van de overheid gekregen voor hulp in één of andere vorm, maar laten weten dat ze klaar staan als die vraag er komt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20