Wall Street start beursweek licht hoger

De Amerikaanse aandelenbeurzen starten de week met lichte winsten, nu investeerders zich klaarmaken voor een heuse golf aan kwartaalresultaten in de volgende dagen. Die moeten duidelijk maken wat de schade van de coronacrisis is voor de reële economie. 

De Dow Jones Industrial Average sluit de beurssessie af met een winst van 114 punten, een stijging van 0,43 procent. Ook de S&P 500 en de techbeurs Nasdaq noteren respectievelijk 0,74 en 1,76 procent hoger.

Het aandeel Apple gaat 2,3 procent hoger, Amazon profiteert van een verhoogd koersdoel van een aantal analisten en kimt 1,5 procent. Ook Facebook, Netflix en Alphabet (Google) noteren met winst. Het beurssentiment kreeg een duw na de aankondiging maandagmorgen dat de Amerikaanse regering nog eens 472 miljoen dollar ter beschikking stelt van farmabedrijf Moderna. Dat bedrijf start een grootschalige studie met 30.000 vrijwilligers naar een vaccin voor het coronavirus. Moderna had die studie, voorlopig de grootste in haar soort, beloofd vanaf juli, maar er was wat twijfel gerezen over de opstart.

De stijging van de aandelenprijzen staat normaal haaks op de prijs van goud. Niet langer. Het edelmetaal noteert op zijn hoogste niveau sinds 2011. Maar investeerders zetten nu in op een tweede stimuluspakket, dat voor het einde van de week zou moeten worden goedgekeurd. Amerikaanse gezinnen zouden opnieuw recht hebben op een cheque van 1.200 dollar per volwassene. Werkloosheidsuitkeringen zouden wel worden gereduceerd van 600 dollar tot 200 dollar per week.

Olie gaat vrijdag 0,71 procent hoger. Een vat Brent-olie kost nu 43,94 dollar. Goud gaat 1.87 procent hoger. Een ounce goud noteert tegen 1.937 dollar, zijn hoogste stand sinds 2011. De euro voegt nog eens 0,77 procent toe tegenover de Amerikaanse dollar. Amerikanen moeten voor de eenheidsmunt nu 1,1747 dollar betalen. De bitcoin tenslotte gaat liefst 9,82 procent hoger en kost nu 10.835 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20