Wall Street schiet hoger na uitspraken van Yellen en Buffett

De Dow Jones en de S&P500 hebben de eerste beursdag van de maand mei positief afgesloten. De Nasdaq moest wel wat terrein prijsgeven. De beleggers hadden voornamelijk aandacht voor hetgeen Warren Buffett en Janet Yellen dit weekend gezegd hebben.

Beleggers hingen afgelopen weekend aan de lippen van Buffett en Yellen. Tijdens een aandeelhoudersvergadering van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway had Buffett het onder meer over Robinhood, Apple en de inflatie. De topbelegger is ervan overtuigd dat er sprake is van een substantiële inflatie. Vrijdag was er op Wall Street wat angst voor hogere inflatie. Beleggers vrezen immers dat de centrale banken de rente zullen verhogen bij een stijgende inflatie. Dat resulteert onder meer in hogere schulden voor de bedrijven.

Janet Yellen, minister van Financiën, heeft afgelopen zondag wel geprobeerd om de beleggers gerust te stellen. Volgens haar is een inflatierisico als gevolg van een oververhitte economie laag. ‘De stimulus is vrij evenredig verdeeld over de komende acht tot tien jaar’, liet ze weten in een interview met NBC.

Voorts heeft Buffett in een interview met CNBC bevestigd dat Greg Abel hem zal opvolgen als CEO van Berkshire Hathaway.

Dow Jones in de plus

De uitspraken van Yellen en de aandacht voor het nieuws dat Buffett naar buiten heeft gebracht hebben de Amerikaanse beurzen geen windeieren gelegd. De Dow Jones heeft de beursdag 0,7 procent in de plus afgesloten. De S&P500 deed er 0,3 procent bij. De Nasdaq moest wel wat terrein prijsgeven en verloor 0,5 procent. Daarenboven is de Amerikaanse tienjaarsrente maandag gezakt van bijna 1,65 naar 1,6 procent.

Vandaag is ook de rechtszaak tussen Epic Games en Apple gestart. Die is er gekomen nadat Epic Games een eigen betalingssysteem had geïntroduceerd in het populaire spel Fortnite. De ontwikkelaar deed dat omdat het een commissie van 30 procent moest betalen op alles wat via de digitale winkel van Apple wordt verkocht. Apple heeft toen beslist de game Fortnite uit de App Store te halen.

Indien Epic Games de rechtszaak wint, zou dat wel eens een belangrijk precedent kunnen scheppen. Andere ontwikkelaars zouden dan ook een beslissing naar het voorbeeld van Epic Games kunnen nemen. Apple heeft de beursdag 0,8 procent in de plus afgesloten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20