Wall Street eindigt in het groen

De Amerikaanse beurzen openden stevig in het groen, vielen even later weer terug naar het nulpunt en leefden dan weer op. Alle indexen sloten tussen 5 en 6 procent.

Het was een volatiele dag op de Amerikaanse beurs. De Dow Jones opende 1,7 procent hoger, viel meteen terug naar 0,5 procent en eindigde op 5,2 procent. De S&P500 ging van 2 naar 0,2 procent en stond bij de slotbel op 6 procent. De technologiebeurs Nasdaq ging van 2 naar 0,5 procent, tikte dan even 6,8 procent aan en viel uiteindelijk terug tot 6,2 procent.

Steunprogramma

Beleggers blijven onzeker over economische maatregelen. Amerikaans financiënminister Steven Mnuchin zou volgens Amerikaanse kranten een programma van 850 miljard dollar klaarhebben om de Amerikaanse economie te ondersteunen. 50 miljard daarvan zou voorzien zijn voor de luchtvaartsector. Maar het Witte Huis heeft dat nog niet officieel aangekondigd.

Eerder tweette Trump wel al: ‘We zullen de industrieën die getroffen zijn door het Chinese Virus (sic.), zoals de luchtvaart, krachtig ondersteunen!’

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1239685852093169664

Mnuchin kondigde wel aan dat bedrijven belastingen tot 10 miljoen dollar mogen uitstellen en particulieren belastingen tot 1 miljoen dollar later mogen betalen.

Obligaties

Later op de dag kwam er nog een fijne mededeling van de Amerikaanse centrale bank. Die zet een extra programma in de steigers om schuldpapier op te kopen van bedrijven die in de problemen komen en hun obligaties niet meer aan de man krijgen.

Staatsobligaties veerden op. Obligatiebeleggers kunnen op tien jaar nu lenen aan 1 procent.

Coronabehandeling

Nog goed nieuws: de biotechgigant Regeneron kan een potentiële behandeling tegen het coronavirus covid-19 beginnen testen op mensen in de vroege zomer. Het aandeel schoot 11,5 procent omhoog. Enkele dagen geleden probeerde Trump nog een Duits vaccin naar Amerika te halen.

De best presterende aandelen zijn niet ver te zoeken: Amazon en Netflix, twee bedrijven die profiteren van de coronacrisis. Mensen blijven meer thuis, al dan niet verplicht, waardoor ze dus meer online bestellen en meer streamen. Beide bedrijven sloten 7 procent in het groen af

De Dow Jones en de S&P500 hadden maandag allebei hun slechtste dag sinds 1987, voor de Dow Jones was het zelfs zijn tweede slechtste dag ooit. De Dow Jones verloor 13 procent, de S&P500 ging 12 procent in het rood.

Meer