Trump tracht potentieel Duits vaccin tegen coronavirus naar VS te halen

De Duitse overheid tracht de verkoop van een Duits bedrijf dat op zoek is naar een vaccin tegen het coronavirus te voorkomen. Volgens de krant Die Welt zouden de Amerikanen proberen het onderzoek naar de Verenigde Staten te verplaatsen. Duitse politici willen vermijden dat een toekomstig vaccin in één enkel land terecht zou komen.

Volgens de Duitse krant Welt am Sonntag heeft de Amerikaanse president Donald Trump geld aangeboden om het bedrijf CureVac naar de Verenigde Staten te brengen. De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland schrijft in een reactie op Twitter dat het verhaal in Die Welt niet klopt.

De Duitse regering zou de onderzoekers nu extra geld bieden om hun werkzaamheden in Duitsland te houden. CureVac is een biofarmaceutisch bedrijf gevestigd in Tübingen (Baden-Württemberg) en heeft ook een kantoor in Boston (VS).

Berlijn bevestigt het verhaal

Het Duitse Ministerie van Volksgezondheid bevestigt het verhaal tegenover het persagentschap Reuters. Een woordvoerder zegt dat Berlijn er voor wil zorgen dat er ook in Duitsland en Europa vaccins tegen het nieuwe coronavirus worden ontwikkeld.

Exclusief voor de VS

Volgens Welt am Sonntag wilde Trump uitsluitend er alles aan doen om een vaccin voor de Verenigde Staten te krijgen, ‘maar exclusief voor de Verenigde Staten’.

Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wordt de zaak maandag tijdens de ministerraad besproken.

De belangrijkste investeerder in CureVac, Dietmar Hopp, zegt in een reactie dat de geruchten niet kloppen. Zijn bedrijf wil een vaccin ontwikkelen om ‘mensen te helpen, niet regionaal, maar globaal’. Begin maart was de directeur van CureVac nog op bezoek in Washington, waar hij Trump ontmoette. Ondertussen is de man door het bedrijf vervangen door Ingmar Hoerr. Die was al eerder de CEO van het bedrijf.

Een woordvoerster van het Duitse Ministerie van Economische Zaken verwees naar het Duitse recht inzake buitenlandse handel. Op grond daarvan kan Berlijn overnamebiedingen van niet-EU-landen tegenhouden ‘als er nationale of Europese veiligheidsbelangen op het spel staan’.

CureVac kreeg in 2015 en 2018 financiële steun voor zijn projecten van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het bedrijf hoopt tegen juni of juli een experimenteel vaccin klaar te hebben. Vervolgens moet bij de bevoegde instanties het startsein worden verkregen voor het testen op mensen.

Een Israëlisch vaccin?

Eerder op de dag schreef de Jerusalem Post dat ook Israëlische wetenschappers op het punt om een eerste vaccin tegen het nieuwe coronavirus te ontwikkelen. Het vaccin zou binnen een paar weken klaar en binnen 90 dagen beschikbaar kunnen zijn.

Meer