Wall Street krijgt ETF om Bitcoin te shorten

Er komt een indextracker voor beleggers die willen profiteren van prijsdalingen van cryptomunt Bitcoin.

Zo’n acht maanden geleden lanceerde ProShares, een bedrijf gespecialiseerd in beursproducten, de allereerste ETF (indextracker) voor de handel in futurescontracten voor cryptomunt Bitcoin. Het product trok op twee dagen tijd meer dan 1 miljard dollar aan investeringen aan.

Maandag kondigde de firma aan dat het plannen heeft om een tracker op de markt te brengen die Bitcoin short. Aandeelhouders van die ETF zullen dus profijt hebben van prijsdalingen van Bitcoin.

De nieuwe tracker zal de ‘Short Bitcoin Strategy ETF’ heten. Het bedrijf meent dat beleggers met dit product makkelijk kunnen profiteren van een berenmarkt in de cryptowereld, maar het ook kunnen gebruiken als schuilplaats om grote crypto-investeringen te compenseren. Bovendien is het innemen van shortposities op Bitcoin via gedecentraliseerde financiën (DeFi) vaak ingewikkeld, lastig en duur voor de meeste beleggers, denkt ProShares.

Wachten op de eerste ETF voor spothandel

De cryptomarkt beleeft momenteel turbulente tijden. Bitcoin zakte vorige week voor het eerst sinds december 2020 onder de 20.000 dollar, maar blijft historisch gezien bijzonder sterk presteren als relatief nieuw activum. Maandag noteerde de cryptomunt een flinke rally van meer dan 10 procent, waardoor opnieuw een weerstandslijn boven de 20.000 dollar werd ingenomen.

Er zijn verschillende beleggers die willen profiteren van de huidige waardedaling van Bitcoin. Zo werd er lange tijd gedacht dat Michael Burry, een van de bekende beleggers die de Kredietcrisis van 2007 voorspelde, Bitcoin en andere crypto shortte. Burry ontkende dit vorig jaar echter met klem, hoewel hij gelooft dat crypto destijds een zeepbel was.

Ondertussen blijft het wachten op de goedkeuring van een eerste ETF voor de spothandel van Bitcoins in de VS. Verschillende firma’s proberen al maandenlang tevergeefs die goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse beurswaakhond. Indien zo’n indextracker op de markt komt, zouden beleggers een belang in crypto kunnen nemen zonder digitale munten aan te kopen. Dat zou wel eens heel bullish kunnen zijn voor Bitcoin, denken experten.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20