Wall Street onder jongeren: “Inflatie is niet slecht voor de aandelenmarkt”

Wall Street onder jongeren: “Inflatie is niet slecht voor de aandelenmarkt”
Timur Turlov (Inside Wirtschaft – YouTube)

Jonge beleggers trekken steeds meer naar de aandelenmarkten. Dat blijkt uit statistieken voorgelegd op het eerste Jaarlijkse Forum voor Financiële Markten in Cyprus.

De essentie: Steeds meer (jonge) mensen trekken naar de beurs.

  • Onzekere tijden creëren meer beleggers: 15 procent van alle particuliere beleggers wereldwijd zette de eerste stap tijdens de coronacrisis (2020). In Europa belegt een vierde van de bevolking, vergeleken met ruim de helft in Amerika, blijkt uit een analyse van de Deutsche Bank.
  • Particuliere beleggers zetten steeds meer geld opzij. In het eerste kwartaal van 2021 investeerde de gemiddelde belegger zo’n 25 procent van zijn eigen vermogen, vergeleken met 20 procent in 2020 en maximaal 15 procent vorig decennium.
  • Aandelen bereiken – historisch gezien – na elke berenmarkt nieuwe hoogtes. Dat verhoogt de interesse onder jonge financiële beleggers, die ook bereid zijn grotere risico’s te nemen door te investeren in kleinere projecten met een lagere marktkapitalisatie.
  • Technologie en eenvoudige applicaties vergroten de toegankelijkheid tot de beurs. In januari 2021 downloadden ruim 6 miljoen mensen in de VS zo’n applicatie, met recordhoge handelsvolumes tot gevolg. 
  • Sociale media heeft een negatieve invloed op het gedrag van jonge beleggers; ze vertrouwen louter op hype in plaats van op marktdata, en hebben vaak geen verstand van de investering die ze maken.

De berenmarkt

Business AM sprak op het event met Timur Turlov, de CEO van Freedom Finance, een online broker die toegang verleent tot tal van internationale beurzen.

Opmerkelijk: Er is een grote hoeveelheid liquiditeit beschikbaar op beurzen.

  • Ondanks de huidige economische situatie, blijken beleggers op dit moment over een rmassa liquiditeit te beschikken. Dat komt omdat het merendeel van beleggers wacht op het ideale moment om in te kopen.
  • De kans bestaat echter dat velen te laat zullen zijn. “De markten zouden wel eens sneller en vroeger kunnen herstellen dan verwacht”, meent Turlov.
  • “De berenmarkt zal een groot deel van projecten blootleggen en elimineren. De enige manier om in deze risicovolle markt te navigeren, is door uitgebreid onderzoek te doen naar het product en de toekomst ervan in vraag te stellen”, gaat hij verder.
  • “Een bedrijf met een miljardenomzet kan een ebitda (kasstroom, red.) hebben van bijna nul, waardoor het dus geen interessante investering is”, zegt Turlov.
  • Alibaba, Tesla en Google blijken de meest gekochte aandelen op het beursplatform Freedom Finance. “Grote bedrijven hebben meer (financiële) middelen om te groeien in een berenmarkt, en zijn vaak veilige opties om in te beleggen”, belicht de multimiljardair.

Ook nog: “Hoge inflatie is niet slecht voor de beurs.”

  • Als de inflatie hoog is, kunnen de inkomsten van bedrijven ook hoog liggen. “Dat creëert nieuwe kansen voor beleggers”, meent Turlov. Daarbij verwijst hij bijvoorbeeld naar de woekerwinsten van oliebedrijven dit jaar.
  • Wanneer de inflatie afneemt, maken markten hun herstel. “Dat zorgt voor winsten onder beleggers die besluiten te investeren wanneer de prijzen laag staan”, besluit hij. 

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.