Aandelenkoers Coinbase schiet in twee dagen tijd ruim 40 procent omhoog: hebben de meme-beleggers een nieuw doelwit gevonden?

Heel het gedoe met GameStop ligt nu al meer dan een jaar achter ons, maar nu en dan laten de zogenaamde meme-beleggers nog eens van zich horen. Volgens de Amerikaanse nieuwssite CNBC hebben ze nu hun zinnen gezet op het cryptoplatform Coinbase. Het aandeel is de afgelopen twee dagen ruim 40 procent hoger geschoten.

Coinbase heeft de wind in de zeilen. Na de handelsdag gisteren 20 procent in het groen af te sluiten, doet het cryptoplatform drie uur na de opening van de Amerikaanse beurzen nog eens 18 procent erbij. Op het hoogtepunt, kort na het luiden van de openingsbel, noteerde het aandeel zelfs 30 procent in de plus.

Voor de stijging van vandaag is er een logische verklaring: Coinbase heeft een samenwerking met Blackrock aangekondigd. Daardoor kunnen institutionele klanten van de vermogensbeheerder Bitcoin kopen. “Onze institutionele beleggers zijn in toenemende mate geïnteresseerd in blootstelling aan digitale activa”, klinkt het bij Blackrock.

Nieuwe short squeeze?

Maar het is minder duidelijk waarom Coinbase woensdag ook al zo fors de hoogte inschoot. In principe is er al sinds eind juli een herstelbeweging aan de gang. Het aandeel van het cryptoplatform is tussen 29 juli en 3 augustus met bijna 35 procent gestegen. Analisten hebben geen verklaring voor die heropleving.

CNBC sluit niet uit dat meme-beleggers Coinbase in het vizier hebben genomen. Volgens de nieuwssite kan de ongewone sprong van woensdag in verband gebracht worden met shorters – beleggers die speculeren op een koersdaling van een bedrijf. Ze lenen aandelen om die meteen te verkopen. Bedoeling is om die effecten op later tijdstip tegen een lagere prijs terug te kopen.

Uit cijfers van FactSet blijkt dat zo’n 22 procent van de Coinbase-aandelen geshort wordt. Nu het aandeel in de lift zit, kopen de shorters de aandelen terug om hun verliezen te beperken, wat de koers verder de hoogte injaagt. Dat is vergelijkbaar met wat er vorig jaar bij GameStop is gebeurd. Shorters moesten toen massaal hun aandelen terugkopen nadat particuliere beleggers – die zich verzameld hadden in de Reddit-groep ‘Wallstreetbets‘ – op de koopknop hadden gedrukt. Gevolg: de vraag nam fors toe, waardoor de aandelenkoers verder steeg. Dat wordt ook wel een short squeeze genoemd.

Beurshuizen positief over Coinbase

Voorts zijn de beurshuizen vrij positief over Coinbase. Van de 26 analisten die het aandeel opvolgen, hanteren er 13 een koopadvies. Slechts twee huizen adviseren om het aandeel van de hand te doen. Het mediaan koersdoel bedraagt 90 dollar, wat iets minder is dan de huidige waarde (95 dollar). Dat blijkt uit een overzicht van CNN.

De investeringsbank Citigroup zei onlangs nog dat het een ommekeer van de koersbeweging verwacht in de volgende drie maanden. “Er broeien enkele goede ontwikkelingen”, zei analist Peter Christiansen in een bericht aan de beleggers, verwijzend naar potentiële stablecoin-regulering en Ethereums langverwachte overgang naar proof of stake. De ommezwaai voor Coinbase is er sneller gekomen dan verwacht. Het is nu afwachten of het cryptoplatform de huidige koers kan aanhouden.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20