Werkgevers stellen tijdens een persoonlijk sollicitatiegesprek vaak een vraag als: “Waarom zouden we je in dienst nemen in plaats van één van de andere kandidaten voor deze functie?” De reden voor het stellen van deze vraag is om de sterke punten van een sollicitant te achterhalen. Vanwege het feit dat je maar uiterst zelden de sterke- en zwakke punten van de andere kandidaten kent, zal deze vraag dus eigenlijk alleen maar een uitgelezen kans voor je zijn om te laten zien wat je allemaal te bieden hebt op het ogenblik dat deze baan je aan wordt geboden. Dat is dus erg goed nieuws want dat betekent dat je je kunt gaan richten op het tonen van je sterke punten en het formuleren van een antwoord waarom je de ideale kandidaat bent om in dienst te nemen.
Werkgever willen een probleem oplossen door een nieuwe werknemer in dienst te nemen
Tijdens het beantwoorden van deze vraag wanneer je een sollicitatiegesprek gaat voeren, dan dien je je goed bewust te zijn van het feit dat werkgevers iemand in dienst willen nemen om daarmee een probleem op te lossen. Tijdens een sollicitatiegesprek zal er opeens van alles aan je worden gevraagd en dus moet je altijd proberen om erachter te komen of de baan je ook werkelijk zal bieden wat je ervan verwacht, bijvoorbeeld op het gebieden als loopbaanontwikkeling, zingeving en financiële vereisten. De werkgever op zijn, of haar, beurt zal proberen om iemand in dienst te nemen die een probleem op weet te lossen voor de onderneming.
Het is dus inderdaad het geval dat het uiteindelijke doel van het voeren van een sollicitatiegesprek, vanuit het perspectief van de werkgever gezien, is om iemand aan te nemen die een probleem op weten te lossen. Dat probleem kan soms relatief eenvoudig zijn, bijvoorbeeld wanneer het bedrijf op koers gehouden moet worden van de financiële doelstellingen die in het verleden zijn gesteld. Wanneer de onderneming bezig is met een herstructurering, probeert uit te groeien of probeert om een plaats in een overvolle markt te behouden, dan kan het probleem echter veel complexer zijn. In ieder geval zul je er alles aan moeten doen om erachter te komen wat dat probleem precies is en vervolgens duidelijk laten zien dat je het beter bent dan elke andere kandidaat als het gaat om het bieden van een oplossing hiervoor.
Vergelijk je CV met de functie-eisen
De eerste stap die je moet zetten tijdens de voorbereiding van een doeltreffend antwoord op dit soort vragen is om zorgvuldig te analyseren welke kwalificaties nodig zijn voor de baan waar je voor solliciteert. Voor dit doel kun je de personeelsadvertentie nog eens goed doornemen en zoeken naar trefwoorden die de functie zo precies mogelijk beschrijven. Ook kun je een kijkje nemen op de website van de werkgever om de vacante baan beter te leren kennen, eventueel een langere beschrijving te vinden van de vacante baan en de gevonden informatie te verwerken in je antwoord.
Het is altijd een goed idee om vertrouwd te raken met de volledige functiebeschrijving voordat je gaat solliciteren voor een baan. Op die manier kun je je CV en sollicitatiebrief immers optimaal hieraan aanpassen zodat de match zo compleet mogelijk wordt en je kennis, ervaringen en vaardigheden zoveel mogelijk aansluiten bij de eisen die door de werkgever worden gesteld.
Maak een lijst van functie-eisen die de werkgever stelt
Indien de werkgever een gedetailleerde lijst op heeft gesteld van de functie-eisen en voorkeuren in de functieomschrijving kenbaar heeft gemaakt, dan ben je klaar om door te gaan naar de volgende stap. Wanneer dat niet het geval is, dan kun je op vacaturesites, zoals Monster, op soortgelijke titels en advertenties gaan zoeken om meer duidelijkheid te krijgen over de kaders waarbinnen een werkgever kandidaten hoopt te vinden die in aanmerking kunnen komen voor dit soort banen.
LinkedIn kan eveneens erg nuttig zijn in dit geval. Je kunt op deze website profielen gaan zoeken van de huidige medewerkers van het bedrijf om een beeld te krijgen van de vaardigheden en prestaties die als erg waardevol worden beschouwd door de onderneming. Vervolgens kun je op zoek gaan naar profielen van mensen met soortgelijke functiebenamingen, maar die werkzaam zijn bij andere bedrijven. Dit doe je om te zien wat voor de betreffende functie, binnen een bepaalde bedrijfstak of sector, de geldende eisen zijn.
Een andere manier om een duidelijk beeld te krijgen van de voorkeuren van een werkgever is door informatieve gesprekken te gaan voeren met professionals die al werkzaam zijn binnen deze functie om hun kijk te achterhalen met ebtrekking tot noodzakelijke dingen om succesvol te kunnen zijn als deze baan je aan wordt geboden. Ook dien je de benodigde vaardigheden voor deze functie te checken bij deze personen.
Maak een lijst van kwalificaties voor de vacante baan
Eveneens dien je een lijst te maken met de belangrijkste kwalificaties voor de baan waar je voor solliciteert aan de hand van de informatie die je onderzoek op heeft geleverd. Voor elk punt op deze lijst, ga je de geschiedenis na op het gebied van werk, vrijwilligerswerk en genoten opleidingen hoe je aan kunt tonen dat je deze kwalificatie bezit. Ook zul je een voorbeeld in je achterhoofd dienen te houden dat laat zien op welke wijze je die kracht in je voordeel hebt kunnen gebruiken. Op het moment dat je je aan het voorbereiden bent voor het sollicitatiegesprek, dan doe je er ook verstandig aan om het beantwoorden van vragen te oefenen zodat je je sterke punten gemakkelijker kunt vermelden.
Vertel waarom je de baan graag wilt
Om de werkgever duidelijk te maken waarom je de vacante baan graag wilt, moet je bereid zijn om elke situatie, elk project of elke uitdaging, samen met de acties die je hebt ondernomen om tot een positief resultaat te komen, te beschrijven. Je dient echter wel rekening te houden met het feit dat je altijd vaardigheden, kennis of ervaring, moet vermelden die betrekking hebben op je persoonlijke kwaliteiten of op een relevante ervaring. Van al je sterke punten selecteer je er 5 tot 7 die het meest overeenkomen met de functie-eisen, en deze ga je vervolgens gebruiken als basis voor je antwoord dit dienen dus dingen te zijn waarmee je je kunt onderscheiden van de rest van de sollicitanten. Je kunt een paar andere speciale kwaliteiten aanhalen die in het algemeen hebben geholpen om succesvol te zijn in het toevoegen van productieve inspanningen. Wanneer je dit alles op de juiste manier naar voren weet te brengen tijdens een sollicitatiegesprek dan heb je doorgaans al een uitstekende indruk achtergelaten op de werkgever waar je wellicht in de toekomst voor mag gaan werken.