Waarom we dit jaar niet bang moeten zijn voor een beurscrash

Waarom we dit jaar niet bang moeten zijn voor een beurscrash
De beursvloer op Wall Street – Isopix

De beurzen hebben hun start van het nieuwe jaar gemist. Vrees voor onder meer een renteverhoging en de problemen in de toeleveringsketen deden de beleggers naar de uitgang vluchten. Januari lijkt dan ook een voorbode te zijn van wat er ons nog te wachten staat in 2022.

Volgens experts waren de dalingen in januari en de daaropvolgende volatiliteit in februari niet uitzonderlijk. Beurscorrecties worden gekenmerkt door een daling met 10 procent ten opzichte van de laatste piek. Dit zijn gezonde en veel voorkomende verschijnselen in een stierenmarkt.

Sinds de ineenstorting in januari hebben de Dow Jones en de S&P 500 zich echter hersteld. Beide indexen zijn slechts 5 en 7 procent van hun hoogtepunten verwijderd. De Nasdaq noteert nog 14 procent onder de piek. Dat is onder meer het gevolg van de correctie bij Meta, het bedrijf boven Facebook. De beurswaarde van dat bedrijf daalde vorige week donderdag met 237 miljard dollar na een teleurstellend inkomstenrapport.

We kunnen dus de nervositeit van de beleggers begrijpen. Een periode van volatiliteit en onzekerheid is nooit prettig, vooral omdat de aandelenmarkten de afgelopen jaren zeer goed hebben gepresteerd.

Correctie luidt niet altijd een berenmarkt in

Een correctie betekent weliswaar niet dat er een grote crash in de maak is. Een berenmarkt wordt gekenmerkt door een verlies van 20 procent ten opzichte van het meest recente hoogtepunt. Heel wat experts zijn ervan overtuigd dat zo’n ineenstorting nog niet voor morgen zal zijn. Slechts een handjevol experts, waaronder Jeremy Grantham, waarschuwt voor een crash.

“Correcties zijn een tijdelijke tegenslag voor een beleggingsstrategie op lange termijn, en ongeveer de helft van alle correcties sinds 1966 zijn in minder dan vijf maanden opgelost”, zei James Solloway, hoofdmarktstrateeg bij de afdeling beleggingsbeheer van SEI, in een rapport van vorige maand dat door CNN werd geciteerd.

Een hoge volatiliteit betekent evenmin dat het “zeer waarschijnlijk is dat we in de nabije toekomst op een berenmarkt of een recessie afstevenen”, voegde hij eraan toe.

Hoe is het gesteld met de Amerikaanse economie?

Er is meer onzekerheid over de Amerikaanse economie. Er zijn indicatoren die erop wijzen dat het een moeizaam jaar zal worden voor de grootste economie ter wereld.

De schuld van de VS is nog nooit zo hoog geweest, een recordaantal Amerikanen heeft ontslag genomen, de industriële bestellingen vertragen en de coronacrisis is zeker nog niet afgelopen.

Daar komt nog eens bij dat de Federal Reserve zo goed als zeker de rente gaat verhogen in maart. Vraag is hoe sterk die stijging zal zijn. Veel zal afhangen van het inflatiecijfer dat nu donderdag wordt gepubliceerd. Economen gaan ervan uit dat de inflatie voor januari zal uitkomen op 7,3 procent.

We mogen ook niet vergeten dat 2022 het einde inluidt van de steunmaatregelen voor de Amerikaanse economie. Het zijn net die miljarden dollars aan steun die hebben bijgedragen tot de uitstekende vorm van de markten.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00