Waarom verdwijnen de magneetstrips op MasterCard-kaarten?

Vanaf 2029 zullen geen nieuwe MasterCard-kaarten met een magneetstrip meer worden geproduceerd. Verwacht wordt dat de kaarten in omloop tegen 2033 zullen verdwijnen.

De Amerikaanse creditcardmaatschappij MasterCard heeft zojuist aangekondigd dat de magneetstrepen op zijn credit- en debetkaarten binnenkort zullen verdwijnen. Dit zal de komende jaren geleidelijk aan gebeuren, ten voordele van beter beveiligde chipkaarten.

De magneetstrip, die in de jaren zestig door IBM werd geïntroduceerd, “stelde banken in staat de informatie van de kaart te coderen op een magnetische strip die op de achterkant werd gelamineerd”, klinkt het bij MasterCard in een verklaring. Het bracht een ware revolutie teweeg in de betaalsector, aangezien het de weg vrijmaakte voor elektronische betaalterminals. Om te betalen hoefde je de kaart alleen maar door een terminal te halen, zonder een pincode in te voeren – niet zo goed beveiligd dus.

Hoewel de magneetstrip nog steeds voorkomt op veel kaarten in omloop, wordt hij vandaag niet meer echt gebruikt door banken. Die werken al enkele jaren met chips op hun kaarten.

Een geleidelijk proces

De geleidelijke afschaffing van magneetstrips zal in 2024 beginnen in Europa, waar smartcards al goed ingeburgerd zijn. In de Verenigde Staten zal de overschakeling naar verwachting niet vóór 2027 plaatsvinden omdat chipkaarten daar langzamer worden ingevoerd. Ten slotte zullen tegen 2029 geen nieuwe magneetstripkaarten meer worden uitgegeven door de Amerikaanse creditcardmaatschappij. Het bedrijf schat dat deze kaarten met verouderde technologie tegen 2033 uit de roulatie zullen zijn.

Contactloos, de toekomst?

Terwijl MasterCard wil moderniseren door magneetstripkaarten te vervangen door chipkaarten, merkt het bedrijf op dat contactloze betalingen een belangrijke nieuwe trend zijn. Naast neobanken en techgiganten met al hun gadgets heeft de coronapandemie het gebruik van contactloze betalingen een boost gegeven. Contactloze betalingen kunnen worden verricht via een smartcard en vereisen niet dat een code wordt ingetikt op de terminal, maar kunnen ook worden verricht via een smartphone of zelfs een smartwatch.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.